Tekil Mesaj gösterimi

Alt 10-04-2009, 10:01   #1 (permalink)
Bkmlyz
 
Bkmlyz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Kuğu Hakkında Bilgiler

Kuğu Hakkında Bilgiler

Kuğu Hakkında Bilgiler

Tanımı
Kuğu büyük zarif ve kavisli boynuyla özellikle Britanyada yaygın bir su kuşudur.Siyah ve kırmızı gagasıyla diğer türlerinden ayrılır.Yavru kuğular gri renklidir.Juvenil olduklarında renkleri kahveringiye döner ve gagalarının etrafında siyahlıklar belirginleşir.


Habitatı
Üremeve kışlamaları göllerdenehirlerde haliçlerdedere ve bataklıklarda olur.


Yayılışı ve Yerel Adlar
Britanyada oldukça yaygın bir kuştur.Çoğu zaman uysaldırlar ve kendilerine yaklaşılabilir.Batı Avrupa'da az sayıda da olsa görülebilir.


Beslenme
Bu türün diyetini akuatik vejetasyon küçük akuatik böcek türleri balık ve kurbağalar oluşturur.Kuğular dalmazlar sadece başlarını ve uzun boyunlarını us yüzeyinden daldırarak beslenirler.Kuğular ördeklerden daha derin sularda avlanırlar.Kuğuların sayesinden diğer türlerde besin bulma fırastı yakalarlar.Kuğular beslenirken su yüzeyinde bırakıtıkları bitki artıkları diğer su kuşları için yem kaynağı olur.Ancak tür içinde besin için rekaber vardır.


Biyolojisi
Erkek bireyler arasında teritori kavgaları yaygındır.bu kavgalar esnasında genellikle birbirlerine çarparlar yada su yüzeynde kaydırırlar.Çiftler genellikle yanlız yuva yaparlar.Yuvalarını su kenarına koni şeklinde yaparlar ve yuvalar çiftler tarafından arda gelen yılarda da kullanılır.Nisanın ortalarından sonra sayıları 5 ile 7 arasında değişen(bazen 12 olabilir) soluk mavi renkli yumurtalarını bırakırlar.Yumurtaların inkubasyonu 35-42 gün sürer.Hem anne hem baba yavrularına diğer üreme mevsimine kadar bakarlar.


Göçü
Üreme ve kışlama zamanlarında mevsimsel hareketler yaparlar.


Popülasyon
Britanya'da tahmini 25750 kuğu bulunmaktadır.İrlanda da sayıları 20.000'den fazladır.Rusya'da üreyen türler 50.000 civarındadırTürkiye'de ise bu sayı 7000-9500 arasında değişir.


Davranışları
Kışın yüzlerce birey toplu halde açık tuzlu sularda bulunsalarda toplu göç etmezler.Yüzerken gagaları aşağıyı gösterecek şekilde boyunlarını nazik bir kavisle tutarlar.En yüksek uçuş hızları 50-55 mph kadardır.


Ses-Ötüşü
Genellikle sessiz türlerdir.Yetişkinleri bazen homurtu şeklinde bazende ıslığa benzer sesler çıkartırlar.Ayrıca uçuş sırasında kanatlarıyla vızıltı yada çarpma sesine benzer sesler çıkartılar.
Görsel hareketleriylede iletişim kurarlar.Örneğin erkek bireyler kızdıkları zaman iknci kanat tüylerini sırtlarına doğru getirirler.


Bkmlyz isimli Üye şimdilik offline konumundadır