bakimliyiz
Konu etiketleri: hadis soruları çeşitleri, hadis ile ilgili sorular, sünnet ile ilgili soru cevap, hsdis ve sunnet soru cevap, hadis ve sünnetle ilgili sorular, kutubu sitte takriri sunnet, peygamber efendimizin sunnet cesitleri sahihi buhari,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > DİNİMİZİ TANIYALIM > Dini Bilgiler

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 25-07-2013, 11:14   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Hadis ve sünnet ile ilgili sorular

Hadis ve sünnet ile ilgili sorular


Soru 1 : Rasülullah (s.a.v.) Efendimizin takip edip uyguladigi dini yol ve tutumlara ve bunlari genel prensipler çerçevesi
içinde ümmetine uygulamasini emrettigi söz ve fiillere ne ad verilir?
Cevap : Sünnet.
Soru 2 : Hadis-i Serif ne demektir?
Cevap : Sünnetlerin sözle ifade edilmesine denir.
Soru 3 : Söz bakimindan Peygamberimiz (s.a.v.)’e anlam bakimindan Allah (c.c.)’e ait olan hadislere ne ad verilir?
Cevap : Kutsi Hadis.
Soru 4 : Sünnetin çesitleri nelerdir kisaca izah ediniz.
Cevap : Üç çesittir.
a- Kavli sünnet; Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in sözleridir.
b- Fiili sünnet; Peygamber efendimiz (s.a.v)’in yaptigi is ve hareketlerdir.
c- Takriri sünnet; Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in isaret ettigi veya sükut ettigi islerdir.
Soru 5 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Hadis-i Serifleri’nin büyük bir çogunlugu “Kütübü Sitte”
olarak bilinen alti hadis kitabindadir. Bu alti kitabi yazarlariyla birlikte söyleyiniz.
Cevap : a- Sahih-i Buhari. Yazari: Imam Buhari
b- Sahih-i Müslim. Yazari: Imam Müslim
c- Sünen-i Ebu Davut. Yazari: Ebu Davut
d- Sünen-i Ibni Mace. Yazari: Abdullah Ibni Mace
e- Sünen-i Tirmizi. Yazari:Isa Ibni Sevre Et-Tirmizi
f-Sünen-i Nesei. Yazari: Ebu Abdullah En-Nesei.
Soru 6 : Islam aleminin en büyük muhaddisidir.(hadis alimidir.) Hicri 194-256 senelerinde yasamis babasi Ismail Bin
Ibrahimdir. 16 yasinda iken iki büyük hadis kitabini ezberledi. Ilmini Mekke’de tahsil etti. Daha 18 yasinda
iken hadis ravileri ile ilgili hadis kitabi yazdi. Daha sonraki 16 yillik yaptigi çalisma ile “El-Cami’üs Sahih”
adli büyük hadis kitabini yazdi. Kendisi “Sahih adli kitabimi alti yüz bin hadisten seçtim. Yazdigim her hadis
için iki rekat namaz kildim.” diye söz eden ve kitabinda 7275 sahih hadis bulunan Kur’an’i Kerimden sonra
en büyük kaynak kabul edilen Sahih-i Buhari adli kitabin müellifi kimdir?
Cevap : Imam Buhari hazretleridir.
Soru 7 : Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim’den sonra en büyük hadis kitabi sayilan Ebu Davut isimli eserin yazari olan
muhaddisimizdir. 888 miladi yilinda Basra’da dogmustur. 500.000 Hadis-i Serif içinden 4800 hadis-i serifi
kitabina almis hocasi Ahmet Bin Hambel’e gösterip onun takdirini kazanmistir. Kitabi Kütübü Sitte’nin
3. Kitabi olarak bilinir. Eserindeki tüm hadisleri Islam hükümlerine ait hadisler olan muhaddisimiz kimdir?
Cevap : Imam-i Ebu Davut.
Soru 8 : “Riyazü-s Salihin” adli hadis kitabinin yazari kimdir?
Cevap : Imam Muhyiddin en-Nevevi’dir.
Soru 9 : Kur’an’i Kerim ve Sahih-i Buhari’den sonra en degerli kaynak olan Sahih-i Müslim’in müellifidir. Hicaz Misir
Suriye Irak Iran ve Türkistan’i dolasarak hadis topladi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in buyurdugu her sözü
en saglam kaynaklara dayanarak aldi ezberledi ve kitabina yazdi.30.000 hadisi serifi topladi ve inceledi.
Kitabi Kütübü Sitte’nin 2. Olan hadisi seriflere ve Allah’in Rasülüne asik olan bu büyük muhaddisimiz kimdir?
Cevap : Imami Müslim.
Soru 10: Kur’an’i Kerim’den sonra kaynak olan Kütübü Sitte’den Süneni Nesai’nin müellifidir. Asil adi Ahmet Bin
Suayb lakabi Ebu Abdurrahman’dir. Sam Horasan Irak Hicaz Cezire ve Misir’i dolasip hadis topladi ve
kitabini yazdi. Bundan baska içersinde hiç bir zayif hadisin bulunmadigi “Mücteba” isimli eserini yazdi.
Ömrü boyunca Davut (a.s.) gibi bir gün yiyip bir gün oruç tutan bu muhaddisimiz kimdir?
Cevap : Imam-i Nesai
Soru 11: Asil ismi Isa Bin Ebu Muhammed olan Horasan Hicaz ve Irak’i bastan sona kadar dolasarak hadis toplayip
Kütübü Sitte’den Süneni Tirmizi’yi yazmis muhaddisimiz kimdir?
Cevap : Imam-i Tirmizi
Soru 12: En çok hadis rivayet eden sahabe kimdir?
Cevap : Ebu Hureyre (r.a.)
Soru 13: Müttefekun Aleyh ne demektir?
Cevap : Buhari ve Müslim’in bir hadis üzerindeki ittifakidir.(Görüs birligidir).
Soru 14: Mevzu hadis ne demektir?
Cevap : Peygamber Efendimiz(s.a.v.)!in agzindanmis gibi uydurulan gerçek olmayan sözlerdir.
Soru 15: Kadin sahabelerden en çok hadis rivayet eden kimdir?
Cevap : Hz. Aise (r.anha)’dir.
Soru 16: Senet nedir?
Cevap : Hadis-i Serif’i rivayet eden kisiler zinciridir.
Soru 17: Metin neye denir?
Cevap : Senetten sonraki Peygamberimiz (s.a.v.)’in sözleridir.
Soru 18: Ravi kimdir?
Cevap : Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in söz ve fiillerini rivayet eden her kisiye ravi denir.
Soru 19: Hadis nedir?
Cevap : Peygamberimiz (s.a.v.)’e isnat edilen sözler fiiller sifatlar ve peygamberimizin görüpte sustugu seylerdir.

elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Hadis ve sünnet ile ilgili sorular

Hadis ve sünnet ile ilgili sorular konusu, DİNİMİZİ TANIYALIM / Dini Bilgiler forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İbadet ile ilgili Hadis-i Şerif elif Soru Cevap 3 14-05-2014 07:21
Ayet ile ilgili sorular elif Dini Bilgiler 0 25-07-2013 04:27
Kimyasal değişimle ilgili sorular-Fiziksel değişimle ilgili değişimler ebush Eğitim ve Öğretim 0 06-05-2013 12:24
Mantarlarla ilgili sorular elif Soru Cevap 0 13-02-2013 03:21
Çalışmanın önemi ile ilgili hadis elif Soru Cevap 0 19-10-2012 02:15

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:05 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats