bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 05-02-2013, 03:31   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları

Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları



1- ‘’Arabanın muşamba örtülerinde( )yağmurun çıkardığı sesleri dinleyerek bir hayli gittik( )sonra birdenbire sarsıntı oldu( )hayvanlar( )bir şeyden ürkmüş gibi( )bir iki adım gerileyerek durdular( )

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?
a) ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . )
b) ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . )
c) ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . )
d) ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . )

2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde iki nokta (:) işaretinin kullanımıyla ilgili yanlış bir bilgi vardır?

a) Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.
b) Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur.
c) Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için konur.
d) Sesbiliminde uzun ünlüyü göstermek için kullanılır.

3- Aşağıdakilerin hangisinde ‘’kısa çizgi’’(-)kullanılmaz?

a) Bir olayın bitiş ve başlangıç tarihleri arasında
b) Cümle içinde arasözlerin başında ve sonunda
c) dilbilgisi incelemelerinde Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları eklerin başında
e) Cümle içinde eş görevli sözcüklerin arasında

4. ‘’Anıları yazmanın belli bir çağı var mıdır( )Genellikle yaşlılık dönemi gösterilir bu çağ için( )Çünkü yaşlılığın bir belirtisi de kişinin gözlerini geleceğe değil Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları geçmişe çevirmiş olmasıdır.’’Gençler umutlarla Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları yaşlılar anılarla yaşar.’’sözü de bu görüşü destekler( )

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ? ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . )
b) ( ! ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (...)
c) ( ? ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (...) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ! ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . )
d) ( ? ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (...)

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı yoktur?

a) Öğretmen sana:yarın da gelecek misin Noktalama İşaretleri ve Yazım Kurallarıdiye niçin sordu?
b) Öğretmen sana:’’yarın da gelecek misin?’’diye niçin sordu.
c) Öğretmen sana:’’Yarın da gelecek misin?’’diye niçin sordu?
d) Öğretmen sana:’’Yarın da gelecek misin ‘’diye niçin sordu?

6- Aşağıda belirtilen yerlerden hangisinde üç nokta (...)kullanılmaz?

a) Aktarma cümlelerin başında ve sonunda
b) Tamamlanmamış cümlelerin sonunda
c) Açıklama isteyen kelime ya da bölümlerin yerine
d) Alıntılarda Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları alınmayan kelime ve bölümlerin yerine


7- ‘‘Günümüzde yaygın bir yanlış var ( ) Bilimin kesin olduğu inancı ( ) çağdaş yaşayışın ( ) çağdaş uygarlığın değişmez temeli olan bilimsel kesinlik.’’

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları )
b) ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları )
c) ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları )
d) ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları )

8- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ünlem ( !) işaretinin kullanımıyla ilgili yanlış bir bilgi vardır?


a) Sevinç Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları kıvanç Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları acı Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları korku Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur.
b) Seslenme Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur.
c) Bir söze alay Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları kinaye veya küçümseme anlamı kazandırmak için ayraç içinde ünlem kullanılır.
d) Bilinmeyen yer Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları tarih v.b durumlar için kullanılır.


9- ‘’Edirne’den gelen bir yük treni ( ) yerleri sarsarak ( ) hızla gelip geçiyor ( ) Baş döndürücü bir geçiş ( ) iki evin arasındaki dar aralıktan vagonları geçtiği görülüyor. Geçti Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları geçti( )sonra birdenbire bitti.Oh( )Nuri Efendi Noktalama İşaretleri ve Yazım Kurallarırahatsız olmuştu.

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ... ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ! )
b) ( ;) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ! ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ... )
c) ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ! ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ! )
d) ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ! )

10- Kitabı kapadı. Sokağa çıktı. Bahar geliyordu. Güneşli fırtınalar Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları renk renk çiçekler...ve başka insanlarla birlikte .

Bu parçada üç noktanın (...) kullanılış gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Cümlenin bittiğine dikkati çekme
b) Benzer örneklerin sürdürülebileceğini gösterme
c) Söylenmek istenmeyen sözcükler olduğunu belirtme
d) Sözün bir yerde kesildiğini anlatma

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraçla belirtilen yere noktalı virgül ( ; ) getirilmelidir?

a) At ölür Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları meydan kalır ( ) yiğit ölür şan kalır.
b) Ahşap ( ) iki katlı Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları eski bir evde oturuyordu.
c) ‘’Yoo ( ) güvercinlerime dokunmayınız.’’ dedi
d) Parlak yüzlü Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları beyaz saçlı ( ) otuz yaşlarında bir adamdı.

12- Sanatçının uzun süre yaşadığı bu ev ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları )(1) çocukları tarafından müzeye dönüştürülmüş. Odalardan birinin duvarında yer alan fotoğraflarla sanki bir soyağacı oluşturmuş. Başka bir odada onunla bütünleşmiş eşyalar sergilenmiş ( : ) (2) küçük el radyosu Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları fotoğraf makinesi Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları daktilosu Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları gözlüğü ( ... ) (3)
Hastalandığında ve ölümünden sonra gelen mektuplar ve telgraflarla ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) (4) kitapları da camekânlı dolaplarda saklıyor.

Yukarıdaki parçada Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi gereksizdir?

a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

13- Aşağıda belirtilen yerlerden hangisine noktalı virgül (;) kullanılmaz?

a) Cümle içinde virgüllülerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.
b) Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için kullanılır.
c) Kendilerinden evvelki cümle ile ilgi kuran ancak Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları yalnız Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları fakat vb. cümle başı bağlaçlarından önce konur.
d) Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.

14- ‘’Yazar bir yazısında şöyle der ( ) ( ) Sanatçının konusu insandır( ) Bir insanın yaşamı o insanın düşlerinin de kaynağıdır.( ) Bu söze katılıyorum.’’

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ‘ ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (‘ )
b) (; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ‘ ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (; ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (‘ )
c) (: ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( ‘ ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (‘ )
d) ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( - ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (. ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (; )


15- ‘’ O tüm insanları severdi. Onun için zenginin Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları yoksulun; yaşlının Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları gencin dostlukta hiçbir farkı yoktur.’’

Bu cümlede noktalı virgülün( ; ) kullanılma gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak
b) Birbiriyle ilgili söz öbekleri arasındaki nitelik farklarını belirlemek
c) Birbirine anlamca bağlı yargılar arasında ilgi kurmak
d) Öznenin diğer öğelerle karışmasına engel olmak


16- ‘’ Edebiyatımız karamsar mı değil mi ( ) Tartışılması gereken bir konu ( ) Yalnız önce şunu belirtmeliyim ( ) Karamsar konusunda sorun ( ) yazarın gerçeğe bakışıdır.’’

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ? ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( .) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (:)
b) ( . ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( :) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( :)
c) ( ? ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( .) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (. )
d) ( : ) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( .) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları) Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları (. )


17- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki nokta ( : ) yerinde kullanılmamıştır?

a) Onun tek bir dostu vardı: Ahmet
b) Anladım ki: Burada istenmiyorum
c) Öğretmen bize:’’Size verdiğim ödevleri yarın istiyorum.’’dedi
d) Sonunda şunu hissettim: Ben yalnız daha mutluyum.

18- “Romanda düşsel yaşantı Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları biyografide ( hayat hikâyesinde ) ise gerçek söz konusudur.”

Bu cümlede parantezin kullanımına benzer bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde yoktur?

a) Bir şiirin iletisinin (mesajının ) ne olduğu belirgin olmamalıdır.
b) Yazar baştan sona yazım ( imla ) kurallarına ters düşen dil kusurları işliyor.
c) Her ulusun kendine has gülmece ( mizah ) anlayışı vardır.
d) Bu eser Shakespeare ( Şekspir ) tarafından yazılmış olmalı.


19- “Sanatçı bir mektubunda:’Şiirin bir tek dizesi bile Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları koskoca bir yazının anlatmak istediğini bir çırpıda anlatıverir.’ diyor.”

Bu parçanın noktalama bakımından doğru olması için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?


a) İki nokta (:) yerine noktalı virgül (;) getirilmelidir.
b) Cümledeki tekli tırnak ( ‘ ) kaldırılmalıdır.
c) Tekli tırnak kapatılmadan önce nokta (.) getirilmelidir.
d) Cümledeki virgülün ( Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları) yerine noktalı virgül (;) getirilmelidir.


20- Bir bilginin şüpheyle karşılandığı veya kesin olmadığı durumlarda yay ayraç içinde kullanılan noktalama işareti hangisidir?

a) Soru işareti
b) Ünlem işareti
c) Üç nokta
d) Uzun çizgi


CEVAPLAR
1- b 2- c 3- d 4- a 5- c 6- a 7- b 8- d
9- c 10- b 11- a 12- d 13- d 14- c 15- b
16- a 17- b 18- d 19- c 20- a


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları

Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları konusu, GENEL KÜLTÜR / Eğitim ve Öğretim forumunda tartışılıyor.


Konu etiketleri: noktalama işaretleri ve yazım kuralları,

Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Yazım Kuralları-Büyük Harf Kuralları elif Türkçe ve Edebiyat 14 09-02-2016 10:10
Noktalama İşaretleri Hakkında Bilgi elif Eğitim ve Öğretim 1 21-03-2014 09:37
Noktalama İşaretleri Nerelerde Kullanılır? elif Eğitim ve Öğretim 0 16-06-2011 04:00
Noktalama İşaretleri ve kullanıldıkları yerler nerelerdir? elif Türkçe ve Edebiyat 0 09-02-2011 03:40
Türklerde Çağlara Göre Kullanılan Yazım Kuralları Nelerdir?-Yazım Kuralları Hakkında elif Türkçe ve Edebiyat 0 24-06-2009 03:10

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 11:05 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats