bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 03-04-2013, 11:00   #1 (permalink)
 
ebush - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Oran ve orantı örnek soru ve cevapları

Oran ve orantı örnek soru ve cevapları



1. y sayısı x+2 ile doğru 2x-1 ile ters orantılıdır. x=1 için y=6 olduğuna göre x=3 için y nedir?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6


2. Üç kardeşin 5 yıl önceki yaş ortalaması 8 ise 5 yıl sonraki yaş ortalaması kaçtır?


A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 19

3. abc tamsayılar; a:b:c = 58 ve 2a+b+c=100 ise c kaçtır?

A) 32 B) 28 C) 24 D) 20 E) 18


4. a ve (b+c) sayıları sırasıyla 2 ve 3 ile doğru orantılıdır. 3b=2c ve a+b-c=21 ise a'nın değeri aşağıdakilerden hangisidir?


A) 19 B) 24 C) 30 D) 32 E) 35


5. abc negatif tamsayılar olup;
3.a.b = 4.b.c = 5.a.c ve a2 + b2 + c2 = 200 ise a+b+c nin eşiti aşağıdakilerden hangisidir?


A) -12 B) -14 C) -18 D) -20 E) -24


6. (a/b)=(4/7) c=3d a.c=4 ise aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) c ile d doğru orantılıdır.
B) a ile c ters orantılıdır.
C) a ile d ters orantılıdır.
D) b ile d doğru orantılıdır.
E) b ile c ters orantılıdır.


7. (1/3a) = (2/2b) = (1/5c) ve a+b+c = 62 ise b-c hangisidir?


A) 12 B) 15 C) 18 D) 24 E) 30


8. a.b : a.c : b.c = 3 : 6 : 9 orantısını sağladığına göre a/(b.c) : c/(a.b) oranı nedir?


A) 1/2 B) 3 C) 1/9 D) 1/3 E) 9


9. abc pozitif tamsayılar ve 2/3a = 3/5b = 1/2c ise aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?


A) a<b<c B) a<c<b C) b<c<a
D) c<b<a E) c<a<b


10. abcd tamsayılar ve
(a/b) = (c/d) = (2/3) ise (2a+3c)/(2b+3d) oranı aşağıdakilerden hangisine eşittir?


A) 1/2 B) 1/3 C) 3/4 D) 2/5 E) 2/3


11. (a/0) = (b/00) = (c/0) veriliyor.
abc sayılarının orantılı olduğu en küçük üç sayma sayısının toplamı kaçtır?


A) 40 B) 42 C) 50 D) 53 E) 56


12. x ve y pozitif tamsayılar olmak üzere
(x/y) = (y/z) ve x2+2xy+xz = 16y2 ise y/x aşağıdakilerden hangisidir?


A) 1/4 B) 4/3 C) 1/2 D) 2/3 E) 1/3



13. abc103 sayılarının aritmetik ortalaması 8 dir.
a = (b/3) = (c/5) ise a kaçtır?


A) 3 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8


14. abc sayıları (1/2) 3 1 sayılarıyla orantılı iken
2a+b+c = 20 ise ( )a ifadesinin değeri nedir?


A) 2 B) 48 C) 8 D) 4 E) 2


15. (a/2) = b = 3c ve a b c sayılarının aritmetik ortası 40 ise c kaç olur?


A) 10 B) 20 C) 18 D) 12 E) 14


16. x sayısı y ile doğru c ile ters orantılıdır. c sayısı t ile ters m ile doğru orantılıdır. Buna göre;
I. y ile c ters orantılıdır.
II. x ile m doğru orantılıdır.
III. x ile t doğru orantılıdır.
Önermelerinden hangisi yada hangileri doğrudur?


A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
D) II ve III E) I ve II


17. x y gerçel sayıları arasında
(x+2)/3 = (2y-1)/5 = 1/2 bağıntısı olduğuna göre (2x-5)/(3y+3) ifadesinin eşiti nedir?


A) 1/11 B) (-2/3) C) (-8/11)
D) (-1/2) E) (-8/5)


18. a.b<0 değerleri için 5a2-3ab-2b2 = 0 ise;
(2a+3b)/(4a-5b) kaçtır?


A) 2/5 B) 1/4 C) -1/3 D) -4 E) -4/7


19. a/b = c/d = e/f = k orantısından
(4a+18)/(4b-2d+3t) = k orantısı elde ediliyor.
c-2e = -6 olduğuna göre c+e toplamı nedir?


A) 14 B) -14 C) 12 D) 10 E) -10
20. Bir ikizkenar üçgenin çevresi 84 cm dir. Üçgenin eşit kenarlarından birinin tabana oranı 2/3 olduğuna göre eşit kenarlardan biri kaç cm dir?

A) 18 B) 22 C) 24 D) 26 E) 30


21. 2 traktör 2000 dönüm tarlayı günde 10 saat çalışarak 20 günde sürerse aynı güçte 5 traktör günde 5 saat çalışıp 1000 dönüm tarlayı kaç günde sürer?

A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 10


22. 3 kg yaş üzüm kuruduğunda 1200 gr geldiğine göre 800 gr kuru üzüm elde etmek için kaç kg yaş üzüme ihtiyaç vardır?


A) 24 B) 22 C) 2 D) 18 E) 14


23. 20 kız ve 30 erkek öğrenciden oluşan bir grubun yaş ortalaması 10 dur. Erkek öğrencilerin yaş ortalaması 12 ise kız öğrencilerin yaş ortalaması kaçtır?

A) 11 B) 10 C) 9 D) 8 E) 7


24. 8 işçi günde 5 saat çalışarak 18 günde bir işin ` ını yapıyorlar. 25 işçi günde 6 saat çalışarak aynı işin tamamını kaç günde yaparlar?


A) 8 B) 7 C) 6 D) 5 E) 4


25. Bir grup kız ve erkek öğrenci sayıları sırasıyla 5 4 ve 9 6 orantılı ise grupta en az kaç öğrenci vardır?

A) 27 B) 25 C) 24 D) 23 E) 21


26. Bir ressam sarı mavi ve kırmızı boyaları ağırlıkları bakımından sırayla 36 oranında oranında karıştırarak 260 gramlık bir karışım elde etmek istiyor. Kırmızı boyadan kaç gram alması gerekiyor?

A) 60 B) 80 C) 100 D) 120 E) 160



CEVAPLAR;
1-B 2-D 3-A 4-C 5-E 6-D 7-C 8-C 9-E 10-E 11-D 12-E 13-A



14-B 15-D 16-C 17-C 18-C 19-B 20-C 21-D 22-C 23-E 24-A 25-B 26-D


ebush isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Oran ve orantı örnek soru ve cevapları

Oran ve orantı örnek soru ve cevapları konusu, GENEL KÜLTÜR / Eğitim ve Öğretim forumunda tartışılıyor.


Konu etiketleri: oran orantı nerelerde kullanılır, oran orantı nerelerde kukanılır, oran orantı bakimliyizcom, oran ve oranti ile ilgili örnek sorular örnek 5 in 4 e orani, oran ve orantı nerelerde kullanılır, orantı nerelerde kullanılır,

Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Oran orantı nerelerde kullanılır? Я Soru Cevap 9 12-11-2015 09:00
DNA ile ilgili soru ve cevapları ebush Eğitim ve Öğretim 1 23-10-2014 06:08
Üslü Sayılar Karekök Oran Orantı İle İlgili Sorular Ve Cevapları elif Soru Cevap 0 20-03-2013 07:26
oran-orantı müsafir Soru Cevap 1 12-03-2013 03:38
lys 1 geometri soru ve cevapları elif LYS - YGS 0 10-06-2011 12:22

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 04:02 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats