bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 18-05-2013, 11:32   #1 (permalink)
 
ebush - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Mol nedir?-Mol ile ilgili soru ve çözümleri

Mol nedir?-Mol ile ilgili soru ve çözümleri-Mol ile ilgili çözümlü örnekler-Mol kavramı konu anlatımı


Mol : Avagadro sayısı ( 602.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.

Örnek : 1 mol HF 602.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (602.1023tane) ve 1 mol F atomu (602.1023 tane) vardır.
Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin H=1 O=16 N=14 S=32
1 Atomik Kütle Birimi (a.k.b) : 1/ 602.1023 = 166.10-24 gramdır.

Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin topl***** denir.

Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)
= 72 gram C
= 12 gram H
= 96 gram O
180 gram

Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .

1 tek molekülün kütlesi = MA/602.1023
Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)
1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.
Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.
1 tek atomun kütlesi = A.A./ 602.1023

Örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)
1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.
N.Ş.A’ da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 224 litredir.

Mol Hesaplama Yöntemleri :
m Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı
n= n= n=
MA 224 602.1023

Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)
MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol
n=23/46 = 05 mol

Örnek : N.Ş.A’da 28 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)
n=28/224 = 0125 mol.
1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0125 mol CO2 0125.44= 55 gramdır.
224 litre = 1 mol : 112 litre= 05 mol : 56 litre = 025 mol : 28 Litre = 0125 mol

Örnek : 301.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)
n=301.1023/602.1023= 05 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 05 mol C2H4 14 gram olur.
Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100
elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı
=
II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı
elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi
=
II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

ÇÖZÜMLÜ TEST

1I- 16 gram oksijen gazı
301.1023 tane He gazı
6 gam C içeren CO2 gazı
yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
verilmiştir ?(C=12 O=16) A)I>II>III B) I=II>III
C) I=II=III D) II>III>I
E) I=III>II

Çözüm : I- n=16/32 = 05 mol
05. 224 = 112 litre
301.10237602.1023=05 mol 05.224 = 112 litre
6 gram C içeren CO2 05 moldür. 05.224 = 112 litre
Cevap C

301.1022 tane X(OH)2 37 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)
74 B) 32 C) 40
D) 56 E) 14

Çözüm : n= 301.1023/ 602.1023 = 005 mol
005 mol 37 gramsa
1 mol X
X= 74 gram/ mol
X+32+2= 74 Ş X=40 gr/mol
Cevap C

8 gram oksijen gazında kaç tane atom
vardır ? (O=16)
A) 301.1023 B) 602.1023
1204.1023 D) 1505.1023
2408.1023

Çözüm : n= 8/32= 025 mol O2 gazı
1 mol O2 molekülünde 2.602.1023 tane atom varsa
025 mol O2 de X
X= 301.1023 tane atom Cevap A

02 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?
2/3 B) 3/2 C) 1
D) 3/7 E) 7/2

Çözüm :
02 mol 32 gramsa
1 mol ?
?= 160 gr/mol
2.X + 3.16 = 160 Ş X= 56 gr/mol
X/Y = 56/16 Ş X/Y= 7/2 Cevap E

XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.
Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?
24-32 B) 14-12 C) 12-16
D) 32-23 E) 12-14

Çözüm :
2 X + Y = 28
X + 2Y = 44
X= 12 Y= 16 Cevap C

Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ?
12 B) 14 C) 23
D) 27 E) 40

Çözüm :
2.X / 6.1 = 80/20 Ş X= 12 Cevap A

NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 112 litre olup karışımın kütlesi 118 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ?
( C=12 O=16 N=14 H=1)
20 B) 40 C) 60
D) 80 E) 90

Çözüm :
NH3 + CO = 05 mol; NH3 x mol ise CO = 05-x moldür.
05. 17 + (05-x).28 = 118 gram
X=02 mol NH3 CO = 03 mol olur.
05 molde 03 mol CO varsa
100 molde X
X= 60 Cevap C

1806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ?
672 B) 224 C) 224
D) 168 E ) 448

Çözüm : n= 1806.1023/602.1023 = 03 mol atom
1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa
X mol 03 mol atom
X= 0075 mol V= 0075.224 = 168 litre Cevap D

301.1023 tane CO molekülü N.Ş.A da 56 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 75 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ?
14 B) 21 C) 22
D) 285 E) 325

Çözüm :
CO= 301.1023/602.1023 = 05 mol .28 = 14 gr
N2 = 56/224 = 025 mol . 28=7 gr
= 75 gr
NO= 75 gr
Mt= 14+7+75 = 285 gr. Cevap D

Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1)
A) 56 B) 224 C) 224
D) 112 E) 112

Çözüm :
C2H6= 15/30 = 05 mol
Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 05 mol olmalıdır.
05.224 = 112 litre C3H4 Cevap E

X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1)
12 B) 14 C) 16
D) 32 E) 40

Çözüm :
Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.
2.X + 4.1 = X+16 Ş X= 12 Cevap A

XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32 Mg=24)
12 B) 16 C) 23
D) 24 E) 40

Çözüm :
(32 + 3.Y) = 2.(24 + Y) Ş Y = 16 Cevap B

001 molünde 002 mol X ve 003 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ?
XY B) XY2 C) X2Y3
D) XY3 E) X2Y

Çözüm :
1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur. Cevap C

05 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16)
2 B) 3 C) 4
D) 5 E) 6

Çözüm :
05 mol CuSO4XH2O 125 gram ise
1 mol ?
? = 250 gram
CuSO4XH2O = 250 Ş 64 + 32 +64 + 18.X = 250
X= 5 Cevap D


ebush isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Mol nedir?-Mol ile ilgili soru ve çözümleri

Mol nedir?-Mol ile ilgili soru ve çözümleri konusu, GENEL KÜLTÜR / Eğitim ve Öğretim forumunda tartışılıyor.


Konu etiketleri: mollerle ilgili 100 soru, mol kavramı ile ilgili kısa çözümlü sorular, mol kavrami ile ilgili cozumlu sorular, mol hesabı renk sorular, mol soru çözümü, mol kavrami cozumlu sorular, orneklermol, mollerle ilgili kisa sorular, mol kavramı ile ilgili kisa çözümlü sorular, mol ile ilgili soru ve çözümleri, mol kavramı ile ilgili sorular ve cevapları, mol ile ilgili sorular, mol kütlesi soruları ve çözumleri,

Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Üslü Sayılar soru ve çözümleri elif Matematik 45 28-12-2016 03:38
Kuvvet problemleri soru ve çözümleri ebush Eğitim ve Öğretim 0 06-05-2013 01:52
Bölünebilme kuralları soru ve çözümleri ebush Eğitim ve Öğretim 0 23-04-2013 01:23
Trigonometri soru ve çözümleri ebush Eğitim ve Öğretim 0 09-04-2013 06:29
matematik soru çözümleri Kayıtsız Üye Soru Cevap 2 07-02-2012 06:54

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 12:05 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats