bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > İlköğretim

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 10-06-2011, 05:00   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Halk Edebiyatı ile ilgili Test

Halk Edebiyatı ile ilgili Test


1) I. Anonim halk edebiyatı nazım ürünüdür.
II. Genellikle 7'li hece ölçüsüyle söylenir.
III. İlk iki dize doldurmadır asıl olan son dizelerdir.
IV. Son dörtlükte şairin mahlası bulunur.
V. Yalnızca aşk üzerine söylenir.

Yukarıda mani için verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?


A) I ve IV

B) II ve IV
C) I ve II
D) I ve III
E) IV ve V

2) "....... şekil olarak koşmaya benzer. Maniye benzeyenler de vardır. Genellikle 11'li hece ölçüsüyle yazılır. Anonimdir. Ezgiyle söylenir. Aşk savaş kahramanlık konuları işlenir."


Yukarıdaki parçada bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?


A) Semai B) Türkü C) Ninni D) Tekerleme E) İlahi


3) I. Koşma Aşık edebiyatı nazım biçimlerindendir.

II. Uyak şeması abab cccb dddb şeklindedir.
III.11'li hece ölçüsüyle yazılır.
IV. Taşlama güzelleme koçaklama ağıt gibi türleri vardır.
V. Söyleyeni belli değildir.

Yukarıda koşma için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


A) I B) II C) III D) IV E) V


4) I. Devriye

II. İlahi
III. Semai
IV. Nutuk
V. Koşma

Yukarıdakilerden hangileri Tasavvuf (TekkE) edebiyatı nazım biçimleri arasında yer almaz?


A) III ve V

B) I ve IV
C) I ve II
D) II ve III
E) IV ve V

Türkçenin Tarihi Orhun Abideleri Anlatım Bozuklukları Cümlenin Öğeleri Yazım ve Noktalama Türkoloji Makaleleri Edebiyat Nedir? Alfabelerimiz Atasözleri Bulmacalar Edebi Sanatlar Sınav Soruları Kpss Oks Öss Bunları Biliyor musunuz? Özlü Sözler Güzel Sözler Türkçe Edebiyat Masallar Destanlar Astroloji Roman Özetleri


5) Allah ve din sevgisi işlenir. Duygusallık ön plandadır. Bu şiir türünü Yunus Emre geliştirmiştir. Yunus Emre'nin yazdığı bu tür şiirler günümüzde de söylenmektedir.


Yukarıda bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?


A) Kaside B) Şathiye C) Semai D) İlahi E) Nutuk


6) Aşık tarzı Türk halk edebiyatında bir kişiyi ya da toplumsal düzeni eleştiren yergi konulu şiirlere ''' denir. Bunun yanı sıra doğa güzelliklerini ya da kadın at gibi sevilen varlıkları övmek için söylenen şiirlere '' denir.


Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?


A) Hicviye-güzelleme

B) Güzelleme-koçaklama
C) Taşlama - şarkı
D) Taşlama-güzelleme
E) Taşlama-gazel

7) I. Mani

II. Hikmet
III. Ninni
IV. Tekerleme
V. Türkü

Yukarıdakilerden hangisi anonim Türk halk edebiyatı nazım şekillerinden biri değildir?


A) I B) II C) III D) IV E) V


Çukurova bayramlığın giyerken

Çıplaklığın üzerinden soyarken
Şubat ayı kış yelini koğarken
Cennet demek sana yakışır dağlar

Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki nazım türlerinden hangisine örnektir?


A) Koçaklama

B) Güzelleme
C) Ağıt
D) Devriye
E) Taşlama

9) Çark bozulmuş dünya ıslah olmuyor

Ehli fukaranın yüzü gülmüyor
Aşık Ruhsat dediğini bilmiyor
Yazı belli değil hat belli değil

Yukarıdaki dörtlük halk edebiyatının hangi türüne örnek gösterilebilir?


A) Şathiye

B) Koçaklama
C) Ağıt
D) Taşlama
E) Güzelleme

10) Aşağıdakilerden hangisi türküler için söylenemez?


A) Özel bir ezgisi vardır.

B) Hece ve aruz ölçüsü ile yazılabilir.
C) Anonim halk edebiyatı nazım şeklidir.
D) Aşk kahramanlık gurbet konularında yazılabilir.
E) Bent sayısı 3 ile 6 arasında değişir.

11) Aşağıdakilerden hangisinde aşık edebiyatı nazım biçimleri birlikte verilmiştir?


A) mani-koşma-varsağı

B) koşma-ninni-türkü
C) türkü-semai-koşma
D) varsağı-koşma-semai
E) ilahi-türkü-koşma

12) Aşağıdakilerden hangisinde tasavvuf (tekkE) edebiyatı nazım şekilleri birlikte verilmiştir?


A) ilahi-nutuk-ağıt

B) nefes-koşma-devriye
C) şathiye-ilahi-devriye
D) nutuk-destan-na'at
E) hikmet-mani-nefes

13) Vay beni eyle beni

Elekten ele beni
Alacaksan al artık
Düşürme dile beni

Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?


A) Ağıt B)Koşma C) Varsağı D) Mani E) İlahi


14) Aşağıdakilerden hangisinde koçaklama şiirleriyle ünlü iki şairimiz bir arada verilmiştir?


A) Karacaoğlan ' Yunus Emre

B) Yunus Emre ' Mevlana
C) Dadaloğlu ' Karacaoğlan
D) Mevlana ' Dadaloğlu
E) Hacı Bektaş- ı Veli ' Dadaloğlu

15) * Maniler tek dörtlükten oluşur

* İlk iki dize uyağı doldurmak ya da düşünceye giriş yapmak için söylenir. Temel düşünce son dizededir.
* Uyak düzeni aaxa'dır.

Yalnızca bu bilgilerden yola çıkılarak


I. Hey birince birince

II. Bir incecik ter bürür
III. Kaşık saldım pirince
IV. Yar kapıdan girince

dizeleriyle mani oluşturulmak istenirse dizelerin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olabilir?


A) II-I-III-IV

B) IV-III-II-I
C) I-II-III-IV
D) I-III-II-IV
E) III-II-I-IV

16) Kıldan köprü yaratmışsın

Gelsin kullar geçsin deyü
Hele biz şöyle duralım
Yiğit isen sen geç ey Tanrı

Yukarıdaki dörtlük Tanrı ile şakalaşır konuşur gibi söylenmiş bir tekke edebiyatı nazım şeklidir.


Bu nazım şekline verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?


A) İlahi B) Nutuk C) Şathiye D) Nefes E) Devriye


17) Yunus okur diller ile

Ol kumru bülbüller ile
Hakk'ı seven kullar ile
Çağırayım Mevla'm seni

Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?


A) İlahi B) Şathiye C) Ağıt D) Nefes E) Devriye


18) Tarikat şeyhlerinin tarikata yeni giren kişileri aydınlatmak için söylediği şiirlere '' denir. Güney Anadolu Türkmenleri arasında Varsak boyunun özel bir ezgiyle söylediği türkülerden gelişmiş nazım şekline '' denir.


Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?


A) ilahi-varsağı

B) varsağı-nutuk
C) nutuk-varsağı
D) nutuk-ilahi
E) nutuk-nefes

19) I. Uyak örgüsü

II. Konuları
III. Hece ölçüsü
IV. Dörtlük sayısı
V. Anonim olması

Yukarıdakilerden hangisi koşma ile türkünün benzer özelliklerinden biri olamaz?


A) V B) IV C) III D) II E) I


20) I. Koşma

II. Türkü
III. Şarkı
IV. Tuyuğ
V. Nefes

Yukarıdakilerden hangisi halk edebiyatı nazım şekillerinden değildir?


A) III ve IV

B) II ve IV
C) II ve III
D) III ve V
E) IV ve V


...Cevaplar...

[HIDE]1) E
2) B
3) E
4) A
5) D
6) D
7) B
8) B
9) D
10) B
11) D
12) C
13) D
14) C
15) D
16) C
17) A
18) C
19) A
20) A[/HIDE]


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Halk Edebiyatı ile ilgili Test

Halk Edebiyatı ile ilgili Test konusu, Eğitim ve Öğretim / İlköğretim forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Halk Şiiri Nedir?-Halk Şiiri Özellikleri elif Türkçe ve Edebiyat 15 27-12-2014 04:39
Cumhuriyet Edebiyatı Yazarları Kimlerdir?-Cumhuriyet Edebiyatı Genel Özellikleri elif Türkçe ve Edebiyat 1 09-11-2014 10:29
Halk edebiyatı ve genel özellikleri nelerdir elif Türkçe ve Edebiyat 0 25-02-2011 03:55
Halk Edebiyatı Özellikleri elif Türkçe ve Edebiyat 0 03-02-2011 05:34
Halk Gülmeceleri Nelerdir?-Halk Gülmecelerinin Kaynağı elif Türkçe ve Edebiyat 0 24-06-2009 03:15

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 04:10 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats