bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > İlköğretim

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 10-06-2011, 05:18   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Uyak Türleri ile İlgili Testleri

Uyak Türleri ile İlgili Testleri

1) Bir münasip dostum olsa sırrım açar idim
Harc edüp eldeki varım cümleden geçer idim
Tuti dilin agu verse nûş edip içer idim
Aşıklara ölüm gelmez tatlıdır ballar gibi

Yukarıdaki dörtlüğün uyağı uyak örgüsü ve redifi sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?


A) Yarım uyak aaab -idim

B) Zengin uyak abaa -idim
C) Tam uyak aaab -ar idim
D) Tam uyak aaba -idim
E) Yarım uyak aaab -ar idim

2) Yücesine çıktım baktım engine

Ovasının köpüklenmiş selleri

Yukarıdaki dizelerle


I. yiğit olan

II. kendisine güldürür
III. hep elleri
IV. düşmez ise dengine

bu parçalar kullanılarak çapraz uyak düzeni oluşturulmak istense son iki dizenin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olur?


A) III - IV / II - I

B) I - II / IV - III
C) II - III / I - IV
D) I - IV / II - III
E) II - IV / I - III

3) Bana nispet çıkmış yolun üstüne

Samur kürk giyinmiş alın üstün
Taramış saçların belin üstüne
Bir elma yanaklı sim gerdanlıdır

Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A) 11-li hece ölçüsü kullanılmıştır.

B) Ulama yapılmıştır.
C) Redif kullanılmıştır.
D) Düz uyak örgüsü kullanılmıştır.
E) Zengin uyak kullanılmıştır.

4) Aşağıdakilerden hangisinde redif kullanılmamıştır?


A) Düştüm ateşlere durmaz yanarım

İçip aşkın dolusundan kanarım

B) Ne yaman bahçeli güllü goncalı

Sinemi vurdu bir kirpiği kancalı

C) Gördü gözüm kabul ettim ölümü

Geldi geçti hiç sormadı halimi

D) Ne güzel yetmiş de dostumun bağı

El vurup gülleri dermenin çağı

E) Altı kardeş idik bindirdik ata

Kızılırmak- varınca oldu bir hata

5) Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı bir uyak kullanılmıştır?


A) Kurtlarla düşmüşüm dağa

Kurt sesim ulaşmaz çağa

B) Çınlasın çağrılarla çın çın da çın

Çağ yıkarmış kaçın bulutlar kaçın

C) Ağam oğlan beyim oğlan

Canım olsun sana kurban

D) Bize mesken oldu kahveler hanlar

Yarin meclisinde oturan canlar

E) Aşk ile kendime biçtim kefenim

Dolayıp boynuma taktım resenim

6) Aşağıdakilerden hangisinde uyak kullanılmamıştır?


A) Elindeki kınası soldu mu ola

Evde kaynatası duydu mu ola

B) Sabah olsun tan yerleri ışısın

Çiğ düşünde gül goncalar üşüsün

C) Yeşil ördek gibi daldım göllere

Sen düşürdün beni dilden dillere

D) Ak gerdanda benler zer- nişanlıdır

Zülfünün telleri pek reyhanlıdır.

E) Çek deveci develerin yokuşa

Deli oldum o sendeki bakışa

7) Yaktı beni aşk oduna o yanmaz

Seher oldu feryadımdan uyanmaz

Yukarıdaki beyitte görülen uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisinde vardır?


A) Bir üstada olsam çırak

Bir olurdu yakın ile ırak

B) Kemiğimi kavursalar

Harman gibi savursalar

C) Torunuyuz bir dedenin

Tohumuyuz bir bedenin

D) Hak yoluna gidenlerin

Ey pir vasfın erenlerin

E) Asa olsam ellerine

Kurban olsam dillerine

Her şey yerli yerindehavuz başında servi

Bir dolap gıcırdıyor uzaklarda durmadan

Yukarıdaki dizelerle


I. sarmaşıklar ve böcek sesleri

II.eşya aksetmiş gibi tılsımlı
III. sarmış evi
IV. bir uykudan

bu parçalar kullanılarak sarma uyak oluşturulmak istense son iki dizenin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?


A) III. - IV. / II - I

B) I - II / IV - III
C) II - III / I - IV
D) I - IV / II - III
E) II - IV / I - III

9) Biliyorum gölgede senin uyuduğunu

Bir deniz mağarası kadar kuytu ve serin
Hazların aleminde yumulmuş kirpiklerin
Yüzünde bir tebessüm bu ağır öğle sonu

Yukarıdaki dörtlük için aşağıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A) Redif kullanılmıştır.

B) Ulama yapılmıştır.
C) Sarma uyak vardır.
D) II. ve III. dizelerde zengin uyak vardır.
E) I. ve IV. dizelerde tam uyak vardır.

10) I. Yaramaz geldi kim bilir nereden

II. Baktım avare bir küçük kelebek
III. Belli yorgundu; bir veremli çiçek
IV. Mavi bir gölge uçtu pencereden

Yukarıda numaralanmış dizeler aşağıdakilerden hangisine göre sıralanırsa çarpraz uyak oluşur?


A) IV. - I. - II. - III. B) IV. - II. - I. - III. C) II. - III. - I. - IV


D)II. - III. - IV. - I. E) I. - IV. - III. - II.


11) Aşağıdakilerden hangisinde cinaslı uyaklı vardır?


A) Düşün ki haşr olan kan kemik etin

Yaptığı bu tümsek amansız çetin

B) Ey kimsesizler el veriniz kimsesizlere

Onlardır ancak el verecek kimse sizlere

C) Günlerdir ne gördüm ne de bir kimseye sordum

Ya Rab! Hele kalp ağrılarım dindi diyordum

D) Kardır üstümüze yağan geceden

Yağmurlu karlı bir düşünceden

E) Bir taze bahar alemi seyretti felekte

Mevsim mütehayyil vakit akşamdı Bebekte

12) Çatlıyor yırtınıyor yokuşu sökmek için

Hey Sakarya kim demiş suya vurulmaz perçin

Yukarıdaki beyitin uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?


A) Yarım uyak B) Zengin uyak C) Tam uyak


D) Tunç uyak E) Cinaslı uyak


13) Kırgın kırgın bakma yüzüme Roza

Henüz dinlemedin benden türküler
Benim aşkım uymaz öyle her saza
En güzel türküyü bir kurşun söyler

Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A) Zengin uyak kullanılmıştır.

B) Tam uyak kullanılmıştır.
C) 11-li hece ölçüsü kullanılmıştır.
D) Redif vardır.
E) III. dizede dört ayrı yerde ulama yapılmıştır.

14) Kapandım yatağa son çare diye

Yepyeni bir dünya etti hediye

Yukarıdaki beyitin uyak çeşidiyle aşağıdakilerden hangisi aynıdır?


A) Bu nasıl bir dünya hikayesi zor

Bütün bu kâinat muşamba dekor

B) Nesin sen? Hakikat olsan da çekil

Otursun yerine bende her şekil

C) Yetiş körlük yetiş gözde takma cam

Vatanım sevgilim dostum ve hocam

D) Benliğim kazan ve aklım kepçe

Her fikir içimde bir kelepçe

E) Mekanı bir satıh zamanı vehim

Bütün insanlık yalana teslim

15) Gözyaşım Fırat gibi coştu çağladı durdu.

Yüreğim koptu sanki- Canım yanıyor canım
Kara haberin beni habersiz yere vurdu
Ah güzel Erzincan-ım! Vah dertli Erzincan-ım!

Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A) I. ve III. dizelerde redif vardır.

B) Tunç uyak kullanılmıştır.
C) II. ve IV. dizelerde --nım- lar rediftir.
D) Ulama yapılmıştır.
E) Uyak düzeni çarpraz uyaktır.

16) Kendi milli gururumu sezerim

Başım gökte alnım ak gezerim

Yukarıdaki dizelerin uyak çeşidi ve redifleri aşağıdakilerden hangisidir?


A) Zengin uyak -im B) Tam uyak -im C) Zengin uyak -erim


D) Tam uyak -erim E) Tunç uyak -im


17) Bütün şehir nihayetsiz bir sûr içinde

Şimdi çiftler uyuyorlar bu nûr içinde

Yukarıdaki dizelerin uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?


A) Zengin uyak B) Tam uyak C) Yarım uyak


D) Cinaslı uyak E) Tunç uyak


18) Hilâl ürpermişti gûya derinde

Semâ uzaklaşmış gibi yerden
Bu gece şu kavga sâhillerinde
Vahşi bir güzellikti hükmeyleyen

Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?


A) II. ve IV. dizede redif kullanılmıştır.

B) Sarma uyak şeklinde kafiyelenmiştir.
C) I. ve III. dizelerde zengin uyak kullanılmıştır.
D) I. ve III. dizelerde redif yoktur.
E) Karacaoğlan-a aittir.

19) Birdenbire düştük gibi bir gizli sevince

Gezdik yürüdük yan yana rüzgarlar esince

Yukarıdaki dizelerde bulunan uyak çeşidi aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?


A) Kamilin nişanı o güzel huyu

Ona ölçü olmaz bedeni boyu

B) Derdin bedeni ağ gibi sarsa

O müşkül halini gelip de sorsa

C) Aşıklarda hayat gam ile tasa

Böyledir kaderi değişmez yasa

D) Baharda dağlara çıkmak iyidir

Çıkıp da dağlara bakmak iyidir

E) Azgın deredeki selden uzak dur

Aslı zatı bozuk kuldan uzak dur

20) I. Doğru konuşurum hiç yalan demem

Gül-zarda rakibe aman tanımam

II. Alır seni ummana götürür

Bir sözüne bin söz ekler yetinir

Yukarıda numaralanmış dizeler için hangisini söylemek doğru olur?


A) I. ve II. dizelerde redif yoktur.

B) I numaralı dizelerde tam uyak vardır.
C) II numaralı dizelerde zengin uyak vardır redif yoktur.
D) II numaralı dizelerde redif yoktur uyak vardır.
E) I. ve II. dizelerde uyak yoktur redif vardır.

...cevaplar...

[HIDE]1) E
2) D
3) E
4) E
5) B
6) A
7) A
8) E
9) E
10) B
11) B
12) B
13) D
14) C
15) C
16) D
17) A
18) C
19) C
20) E[/HIDE]


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Uyak Türleri ile İlgili Testleri

Uyak Türleri ile İlgili Testleri konusu, Eğitim ve Öğretim / İlköğretim forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Cümle Türleri Nelerdir?-Cümle Türleri Kaça Ayrılır? elif Türkçe ve Edebiyat 0 25-06-2009 02:59
Uyak Nedir?-Uyak Türleri elif Türkçe ve Edebiyat 0 24-06-2009 05:09
Türklerde Çağlara Göre Yazı Türleri Nelerdir?-Yazı Türleri Hakkında elif Türkçe ve Edebiyat 0 24-06-2009 03:07
Saç Bakım Testleri Bkmlyz Saç Bakımı 0 20-06-2008 10:45
gebelik testleri Bkmlyz Gebelik 0 30-04-2008 06:59

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 10:12 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats