bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > İlköğretim

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 10-06-2011, 05:20   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Testi

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Testi


. Aşağıdaki destanlardan hangisi Saka Türklerine aittir?

A) Oğuz Kağan Destanı

B) Bozkurt Destanı
C) Türeyiş Destanı
D) Timur Destanı
E) Alp Er Tunga Destanı

2. Aşağıdakilerden hangisi sözlü Türk edebiyatının özellikleri arasında yer almaz?


A) Ürünler anonimdir.

B) Dil yabancı etkilerden uzaktır.
C) Genellikle yarım kafiye kullanılır.
D) Ölçü hece ölçüsüdür.
E) Bütün güzelliğine değil parça güzelliğine önem verilir

3. Aşağıdakilerden hangisi "ağıt" ın İslamiyet öncesi Türk edebiyatındaki karşılığıdır?


A) Sav B) Koşuk C) Sagu D) Destan E) Mersiye


S4. Aşağıdakilerden hangisi Türk destanlarından biri değildir?


A) Kaybolmuş Cennet

B) Alp Er Tunga
C) Göç
D) Manas
E) Battal Gazi Destanı

5. Aşağıdakilerden hangisi Tasavvufi Türk Halk Edebiyatı"nın özelliklerinden biri değildir?


A) Sadece hece ölçüsü kullanılır.

B) Konu olarak ilahi aşk işlenir.
C) Nazım birimi genellikle dörtlüktür.
D) Dil halkın anlayabileceği tarzdadır.
E) Bazı tekkelerde şiirler musiki eşliğinde söylenmiştir.

6. Alp Er Tunga öldi mü

Issız ajun kaldı mı
Ödlek öcün aldı mı
İmdi yürek yırtılır

Yukarıdaki dörtlük sözlü dönem ürünlerinin hangisinden alınmış olabilir?


A) Sagu B) Sav C) Destan D) Koşuk E) Koşma


7. "Türkçenin Arapçadan geri kalır bir dil olmadığını hatta Türkçenin Arapçadan üstün bir dil olduğunu savunmuş ve Türkçeyi Araplara öğretmek amacıyla bu eseri yazmıştır."


Bu parçada bahsedilen sanatçı ve onun eseri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


A) Ali Şir Nevai " Muhakemetü"l " Lügateyn

B) Yusuf Has Hacip " Kutadgu Bilig
C) Ahmet Yesevi " Divanı Hikmet
D) Kaşgarlı Mahmut " Divanı Lügati"t Türk
E) Edip Ahmet Yükneki " Atebetü"l Hakayık

8. "Eski Türk tarihine ait ilk yazılı belgelerimizdir. Devleti yönetenlerin ağzından yazılmıştır. Göktürk Devleti"nin ikinci dönemini aydınlatır."


Bu parçada özellikleri verilen eser aşağıdakilerden hangisidir?


A) Muhakemetü"l " Lügateyn

B) Atebetü"l Hakayık
C) Orhun Yazıtları
D) Atebetü"l Hakayık
E) Divanı Hikmet

9. Aşağıdaki yargılardan hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?


A) Dede Korkut Hikayeleri destan geleneğinden halk öykücülüğüne geçişin ilk izlerini taşır.

B) Manas Destanı Kırgızlara aittir.
C) Türkü mani koşma destan anonim ürünlerdir.
D) Halk edebiyatında nazım birimi dörtlüktür.
E) Divan şiirinde bireysel konulara daha çok yer verilir.

10. Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut Hikayeleri"ne ait bir özellik değildir?


A) Hikayeler yarı destanımsı bir özellik taşır.

B) On iki hikayeden oluşur.
C) Olağanüstü kişilere ve olaylara yer verilir.
D) Genelde Oğuz Türkmenlerinin iç ve dış savaşlarını anlatır.
E) Bu hikayelerin tamamı nazımla yazılmıştır.

11. Aşağıdakilerden hangisi Divan şiirinin belirleyici özelliklerinden biri değildir?


A) Ölçü olarak aruz ölçüsü kullanılmıştır.

B) Dil halkın anlayabileceği tarzdadır.
C) Kalıplaşmış sözler (mazmunlar) çokça kullanılır.
D) Parça güzelliğine önem verilir.
E) Gazel kaside mesnevi en çok kullanılan nazım biçimidir.

12. Aşağıdakilerden hangisinde doğal destanlar bir arada verilmiştir?


A) Gılgamış " Kal*******a " İlahi Komedya

B) İliada ve Odysseia - Manas " Üç Şehitler Destanı
C) Çılgın Orlando " Mahabarata " Cid
D) Şehname " Şinto " Gılgamış
E) Aeneis " Ramayana " Ergenekon

13. Aşağıdakilerden hangisinde Aşık edebiyatı ürünleri bir arada verilmiştir?


A) Koşma - türkü - murabba

B) Ninni - bilmece - gazel
C) Koşma - semai - varsağı
D) Tercibi bent - masal - mani
E) Devriye - nefes - koşma

14. Aşağıdaki destanlardan hangisi Kırgızlara aittir?


A) Şu Destanı

B) Manas Destanı
C) Şehname
D) Göç Destanı
E) Türeyiş Destanı

15. "Sagu" nun Divan edebiyatındaki karşılığı aşağıda - kilerden hangisidir?


A)Sagu B)Mesnevi C)Gazel D)Mersiye E)Murabba


16. Aşağıdaki beyitlerden hangisi bir gazelin ilk beyti olabilir?


A) Fuzuli buldu genc-i afiyet meyhane küncinde

Mübarek mülkdür ol mülk viran olmasın ya Rab

B) Dimen kim adli yok ya zulmü çok her hal ile olsa

Gönül tahtına andan gayrı sultan olmasın ya Rab

C) Benim tek hiç kim zar u perişan olmasın ya Rab

Esir-i derd-i aşk u dağ-ı hicran olmasın ya Rab

D) Demadem cevrlerdir çektiğim bi-rahm bütlerden

Bu kafirler esiri bir müselman olmasın ya Rab

E) Görüp endişe-i katlimde ol mahı budur derdim

Ki bu endişeden ol meh peşiman olmasın ya Rab

17. 1069 yılında Yusuf Has Hacip tarafından doğu Türkçesiyle yazılmıştır.Eserde öğütler semboller aracılığıyla verilmiştir. Eser didaktik bir eserdir.


Bu parçada özellikleri verilen eser aşağıdakilerden hangisidir?


A) Kutadgu Bilig

B) Divanı Lügati"t Türk
C) Divanı Hikmet
D) Atebetü"l Hakayık
E) Göktürk Yazıtları

18. Aşağıdakilerden hangisi sözlü edebiyat dönemi ürünlerinden değildir.


A) Destan B) Sav C) Sagu D) Koşuk E) Mesnevi


----Cevplar----


[HIDE]1) E

2) E
3) C
4) A
5) A
6) A
7) D
8) C
9) C
10) E
11) B
12) D
13) C
14) B
15) D
16) C
17) A
18) E[/HIDE]


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Testi

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Testi konusu, Eğitim ve Öğretim / İlköğretim forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatı Özellikleri elif Türkçe ve Edebiyat 2 04-12-2012 04:14
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Özellikleri elif Türkçe ve Edebiyat 0 03-02-2011 05:37
İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Özellikleri elif Türkçe ve Edebiyat 0 03-02-2011 05:35
Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı elif Türkçe ve Edebiyat 0 03-02-2011 05:15
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir? - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Hakkında gizem Meslekler Rehberi ve Meslek Seçimi 0 27-06-2009 01:33

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 10:13 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats