bakimliyiz
Konu etiketleri: bölünebilme kuralları ile ilgili çözümlü sorular, bölünebilme ile ilgili çözümlü sorular, bölünebilme kuralları ile ilgili sorular, bölünebilme kuralları çözümlü sorular, bölünebilme kuralları ile ilgili sorular ve çözümleri, bölünebilme ile ilgili sorular, 2 ile bölünebilme örnekleri, 11 ile bölünebilme örnek, 11 ile bölünebilme örnekleri, çözümleme ile ilgili çözümlü sorular, bölünebilme ile ilgili sorular ve çözümleri, bölünebilme çözümlü sorular, 3 ile bölünebilme örnekleri, bölünebilme kuralları ile ilgili örnekler, bölünebilme kurallarıyla ilgili çözümlü sorular,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > Matematik

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et

 

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10-02-2010, 02:37   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Bölünebilme Konusu İle İlgili Çözümlü Örnekler

Bölünebilme Konusu İle İlgili Çözümlü Örnekler

Örnek 1:Rakamları farklı 5 basamaklı 9452X sayısının 2 ile bölünebilmesi için X değerlerinin toplamı kaç olmalıdır?


Çözüm: 9452X sayısının 2 ile bölünebilmesi için X in alabileceği değerler 0 2 4 6 8
olmalıdır. Oysa bu sayının rakamlarının farklı olması istendiğinden X rakamı 2 ile 4 olamaz. Dolayısıyla X in alabileceği değerler 0 6 8 dir. Bu değerlerin toplamı 0 + 6 + 8 = 14 olur.




Örnek 2:5 basamaklı 1582A sayısının 3 ile bölünebilmesini sağlayan A değerlerinin toplamı kaçtır?


Çözüm:Bir sayının 3 ile bölünebilmesi için sayının rakamları toplamının 3 ün katları olması gerektiğinden
1 + 5 + 8 + 2 + A = 3 . k olmalıdır. Buradan 16 + A = 3 . k olur. Böylece A 2 5 8 değerlerini alması gerekir. Dolayısıyla bu değerlerin toplamı 2 + 5 + 8 = 15 olarak bulunur.




Örnek 3:İki basamaklı mn sayısı 3 ile tam olarak bölünebilmektedir. Dört basamaklı 32mn sayısının 3 ile bölümünden kalan kaçtır?


Çözüm:mn sayısı 3 ile tam olarak bölünebildiğine görem + n = 3 . k olması gerekir. O halde 32mn sayısının 3 bölümünden kalan şöyle bulunur: 3 + 2 + m + n = 5 + ( m + n )
= 5 + 3 . k
= 3 + 2 + 3 . k
= 2 + 3 . k Kalan = 2 dir.


Örnek 4: Dört basamaklı 152X sayısının 4 e bölümünden kalan 2 olduğuna göre X in alabileceği değerler toplamı kaçtır?


Çözüm:152X sayısının 4 e tam olarak bölünebilmesi için sayının son iki basamağının yani 2X in 4 ün katları olması gerekir. O halde X
0 4 8 ... (1)
değerlerini alırsa 152X sayısı 4 e tam olarak bölünür. Kalanın 2 olması için (1) nolu değerlere 2 ilave edilmelidir. Bu taktirde X
2 6
değerlerini almalıdır. Dolayısıyla bu değerlerin toplamı2 + 6 = 8olur.




Örnek 5:666 + 5373toplamının 4 e bölümünden kalan kaçtır?


Çözüm: 666 nın 4 e bölümünden kalan şöyle bulunur: 66 nın 4 e bölümünden kalana eşit olup kalan 2 dir.
5373 ün 4 e bölümünden kalan şöyle bulunur: 73 ün 4 e bölümünden kalana eşit olup kalan 1 dir.
Bu kalanlar toplanarak toplamın kalanı 2 + 1 = 3 bulunur.




Örnek 6: 99999 . 23586 . 793423 . 458 çarpımının 5 e bölümünden kalan kaçtır?


Çözüm: Bir sayının 5 e bölümünden kalanı bulmak için birler basamağına bakılması gerekir ve birler basamağındaki rakamın 5 e bölümündeki kalana eşittir. Dolayısıyla
99999 sayısının 5 e bölümünden kalan 2 dir.
23586 sayısının 5 e bölümünden kalan 1 dir.
793423 sayısının 5 e bölümünden kalan 3 tür.
458 sayısının 5 e bölümünden kalan 3 tür.
Bu kalanların çarpımı 2 . 1 . 3 . 3 = 18 olur. 18 in 5 e bölümünden kalan ise 3 tür.




Örnek 7:Rakamları birbirinden farklı dört basamaklı 3m4n sayısı 6 ile tam olarak bölündüğüne göre m + n in en büyük değeri kaçtır?


Çözüm: Bir sayının 6 ile tam olarak bölünebilmesi için sayının hem 2 ile hem de 3 ile tam olarak bölünmesi gerekir. 3m4n sayısının 2 ye tam olarak bölünebilmesi için n nin 0 2 4 6 8 olması gerekir. m + n nin en büyük olması için n = 8 olmalıdır. Böylece 3m4n sayısı 3m48 olur. 3m48 sayısının aynı zamanda 3 e bölünmesi gerektiğinden 3 + m + 4 + 8 = m + 3 olur ve böylece m şu değerleri alabilir: 0 3 6 9
m + n nin en büyük olması için m = 9 alınmalıdır. Dolayısıyla m = 9 ve n = 8 için m + n nin en büyük değeri
m + n = 9 + 8 = 17 olur.
- 2m + 15 = 7.k Buradan m = 4 olur.


Örnek 8:458028 sayısının 8 e bölümünden kalan kaçtır?


Çözüm:Bir sayının 8 ile bölümünden kalanı bulmak için sayının son üç basamağının 8 ile bölümünden kalanına
bakılmalıdır. Dolayısıyla 28 sayısının 8 ile bölümündeki kalanı bulmalıyız. 28 in 8 ile bölümünden kalan 4 tür.
O halde 458028 sayısının 8 e bölümünden kalan 4 tür.




Örnek 9: 10 basamaklı 4444444444 sayısının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?


Çözüm:
Sayının rakamlarının toplamını alıp 9 un katlarını atmalıyız.
Rakamların toplamı: 4 . 10 = 40 dır. Buradan 4 + 0 = 4 bulunur.
O halde 4444444444 sayısının 9 a bölümündün kalan 4 tür.




Örnek 10: Dört basamaklı 268m sayısının 10 ile bölümünden kalan 3 olduğuna göre m kaç olmalıdır?


Çözüm: Bir sayının 10 a bölümünden kalanı bulmak için birler basamağına bakılmalıdır. Sayınnı birler basamağındaki rakam kaç ise kalan odur.
Bu nedenle 268m sayısının 10 ile bölümünden kalan 3 olduğuna göre m = 3 olmalıdır.




Örnek 11: Dokuz basamaklı 901288563 sayısının 11 ile bölümünden kalan kaçtır?


Çözüm:
9 0 1 2 8 8 5 6 3
+ - + - + - + - +
Kalan = ( 9 + 1 + 8 + 5 + 3 ) - ( 0 + 2 + 8 + 6 )= 26 – 16 = 10 olarak bulunur.


Örnek 13: Beş basamaklı 5m23n sayısının 30 ile tam olarak bölünebilmesi için m ve n nin hangi değerleri alması gerekir?


Çözüm: Bir sayının 30 ile tam olarak bölünebilmesi için hem 10 ile hem de 3 ile tam olarak bölünmelidir.
Bir sayının 10 ile tam olarak bölünebilmesi için sayının birler basamağının 0 olması gerekir. Dolayısıyla n = 0 olmalıdır. Böylece verilen sayı 5m230 olur.Bir sayının 3 ile tam olarak bölünebilmesi sayının rakamları toplamının 3 ün katları olması gerekir. Dolayısıyla 5 + m + 2 + 3 + 0 = 3.k m + 10 = 3.k m = 2 5 8 olur. O halde m = 2 5 8 ve n = 0 olmalıdır.

elif isimli Üye şuanda  online konumundadır  

Alt 29-11-2011, 04:29   #2 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

inşallah matematik perfonmasından 9095100 alırım

 
Alt 10-12-2011, 12:10   #3 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

guzellll

 
Alt 18-12-2011, 04:39   #4 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

çok işime yaradı teşekkürler...

 
Alt 21-12-2011, 09:58   #5 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

abi Allah razı olsun

 
Alt 23-12-2011, 02:50   #6 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

gerçektende Allah sizden razı olsun

 
Alt 26-12-2011, 03:09   #7 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

işllh bende yüksek not alırım performanstannnn bu arada herkesin 15 tatilini şimdiiden ii geçmesini dilerim işallah çalışanlar veya herkes emeğinin karşılığını karnesinde belli olacak herkese başarılar dilerim

 
Alt 27-12-2011, 09:30   #8 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

biraz ilerledigimimin farkindayim sagolun.....

 
Alt 29-12-2011, 11:58   #9 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

walla çok tesekkur ederım eksıklerım oldugunu bılıodum ama o eksıklerı bulamamıstım çok saolun

 
Alt 11-01-2012, 03:19   #10 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Gerçekten allah razu Olsun sizin gibi bir millete ...

 




Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Bölünebilme Konusu İle İlgili Çözümlü Örnekler

Bölünebilme Konusu İle İlgili Çözümlü Örnekler konusu, Eğitim ve Öğretim / Matematik forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bölünebilme Kuralları elif Matematik 11 07-05-2014 06:21
7 ile bölünebilme kuralı elif Matematik 12 02-04-2014 06:08
11 ile bölünebilme kuralı elif Matematik 3 12-02-2013 10:38
Peygamberimizin Dualarindan ornekler mormavi Dini Bilgiler 1 26-06-2009 06:03
anglez işi örnekler Ören Bayan Diger Dantel Örnekleri 0 30-03-2008 01:01

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:08 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats