bakimliyiz
Konu etiketleri: küçük sayıyı büyük sayıya bölme, eksi birin sıfırıncı kuvveti, kucuk sayiyi buyuk sayiya bolme, sıfırın bire bölümü kaçtır, sıfırın bire bölümü, sıfır nasıl bir tam sayıdır, bir sayının sıfıra bölümü, 0 ın sayıya bölümü, tam sayılar nasıl yapılır, 0 ın bir sayıya bölümü kaçtır, sıfırın kuvvetleri, eksi bir sayının sıfırıncı kuvveti, küçük sayının büyük sayıya bölümü, 0 ın kuvveti kaçtır, sıfırın bir sayıya bölümü kaçtır,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > Matematik

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 21-02-2010, 04:02   #1 (permalink)
 
daywest - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Tam Sayılar

Sıfırın sağındaki sayılar pozitif tam sayılar sıfırın solundaki sayılar negatif tam sayılardır.Pozitif tam sayılarnegatif tam sayılar ve sıfır sayısının birleşmesi sonucu tam sayılar kümesi oluşur.
Artı işareti olan pozitif sayılar (134578...) eksi işareti olan negatif sayılar(-2-9-34-345...) ve sıfırında dahil olduğu Z sembolü ile gösterilen sayılardır(....-3-2-10+1+2+3...)
Tam sayılar denince sayının önünde artı yada eksi işareti varmı diye bakacaz. Artı işareti yoksada artıdır.

Bugün Manisa'da hava sıcaklığı sıfırın altında 2 derece (-2)
Denizaltı deniz seviyesinin 75 metre altındadır (-75)
THY uçağı şuan yerden 200 metre yüksektedir (+200)
Ali'nin karı 15 ytl (+15)
Ayşe'nin zararı 20 ytl (-20)

Tam sayılarda işlemler nasıl yapılır?

Artı tam sayıyla artı tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret artıdır(+) Eksi tam sayıyla eksi tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret eksidir(-)

Zıt işaretli tam sayılar toplanırken birbirinden çıkarılır büyük sayının işareti sonuçta bulunan sayının önüne konur. Aynı işaretli tam sayıların çarpımı artıdır zıt işaretli tamsayıların çarpımı eksidir.
Tam Sayılar


Tam Sayılarla İlgili Örnekler:

(+3) . (+4) = (+12) +23+45=+68
(-3) . (-4) = (+12) +23-45=-22
(+3) . (-4) = (-12) -23+45=+22
(-3) . (+4) = (-12) -23-45=-68

Sayı doğrusu: Üzerinde sayıların eşit bir şekilde dağıldığı doğruya sayı doğrusu denir.Sayı doğrusunda sayılar soldan sağa doğru gidildikçe büyür.

Mutlak değer: Sayı doğrusu üzerindeki bir sayının sıfır noktasına olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir.Uzunluk olduğu için mutlak değer pozitiftir.Sıfırın mutlak değeri sıfırdır.
l-2l=2 l+2l= 2 l2l=2

Sayı doğrusu üzerinde x reel (gerçek) sayısının başlangıç noktasına (orijine) olan uzaklığına x in mutlak değeri denir.
|x| biçiminde gösterilir.
Tam Sayılar
Tam Sayılar

İşlem önceliği: Birden fazla işlem karışık verilmişse önce parantezler parantez yoksa önce çarpma ve bölme sonra toplama ve çıkarma yapılır. Eşit öncelikli yan yana olursa örneğin çarpma ve bölme her zaman işleme soldan başlanır.
6.2:3= 12:3= 4 22= 2:2= 1

RASYONEL SAYILARDA İŞLEM ÖNCELİĞİ

Toplama çıkarma çarpma bölme ve üs alma işlemlerinden bir kaçının birlikte bulunduğu rasyonel sayılarda işlemler aşağıdaki sıraya göre yapılır.
  1. Parantezler ve kesir çizgisi işleme yön verir.
  2. Üslü işlemler varsa sonuçlandırılır.
  3. Çarpma - bölme yapılır.
  4. Toplama - çıkarma yapılır.

Toplama ile çıkarma ve çarpma ile bölme kendi arasında öncelik taşımaz. Özellikle çarpma ile bölmede öncelik söz konusu ise bu parantezle belirlenir.


TAMSAYI TANIMLARINI YAPALIM

Z = {... – n ... – 3 – 2 – 1 0 1 2 3 ... n ...} kümesinin her bir elemanına tam sayı denir.
Tam sayılar kümesi; negatif tam sayılar kümesi : Z – pozitif tam sayılar kümesi : Z+ ve sıfırı eleman kabul eden : {0} kümenin birleşim kümesidir.
Buna göre Z = Z – È Z+ È {0} dır.

POZİTİF SAYILAR NEGATİF SAYILAR

Sıfırdan büyük her reel (gerçel) sayıya pozitif sayı sıfırdan küçük her reel (gerçel) sayıya negatif sayı denir.


a < b < 0 < c < d olmak üzere
  • a b negatif sayılardır.
  • c d pozitif sayılardır.
  • İki pozitif sayının toplamı pozitiftir. (c + d > 0)
  • İki negatif sayının toplamı negatiftir. (a + b < 0)
  • Çıkarma işleminde eksilen çıkandan büyük ise sonuç (fark) pozitif eksilen çıkandan küçük ise fark negatif olur.
m – n ifadesinde m eksilen n çıkandır.
  • Zıt işaretli iki sayıyı toplamak için; işaretine bakılmaksızın büyük sayıdan küçük sayı çıkarılır ve büyük sayının işareti sonuca verilir.
  • Aynı işaretli iki sayının çarpımı (ya da bölümü) pozitiftir.
  • Zıt işaretli iki sayının toplamı; negatif pozitif veya sıfırdır.
  • Zıt işaretli iki sayının çarpımı (ya da bölümü) negatiftir.
  • Pozitif sayının bütün kuvvetleri pozitiftir.
  • Negatif sayının tek kuvvetleri negatif çift kuvvetleri pozitiftir.
  • Bir tam sayının + 1 e bölümü o sayının kendisine eşittir.
  • Bir tam sayının – 1 e bölümü o sayının toplamaya göre tersine eşittir.
  • Sıfırın sıfırdan farklı bir tam sayıya bölümü sıfırdır.
  • Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
    Sıfırın sıfıra bölümünde sonuç tanımsız mıdır? Belirsiz midir? Sonsuz mudur?

    Alttan baksak sayı bölü 0’ın tanımsız olmasını bekleriz. Üstten baksak 0 bölü sayı şeklinde bir ifadedir ki buna 0 diye cevap veririz. Bu nedenle bu ifadeye net bir yanıt bulamıyoruz. Limit konusu içinde yer alan 0/0 belirsizliğini de örnek olarak kullanabiliriz. x sıfıra yaklaşırken x/x ifadesinin cevabını arıyorsak bu limitin cevabı 1’dir. Ama 7x/x yine aynı limit yaklaşımı için 0/0 belirsizliğidir ve 7 cevabını alır. Böyle her yaklaşım için farklı sonuçlar veren bu genel hallere belirsizlik denir.Yani 0 bölü 0 belirsizdir.


    TAMSAYILAR TEST SORULARI

    1. Zıt işaretli iki tam sayı toplandığında sonuçtaki sayının işareti yazılırken neye bakılır?

    A)
    birinci sayının işaretine bakılır
    B)ikinci sayının işaretine bakılır
    C)küçük sayının işaretine bakılır
    D)büyük sayının işaretine bakılır


    2. (2-9) x 7= ? İşleminin sonucu kaçtır?

    A)49
    B)-49
    C)77
    D)-77


    3. (-24-11) x (-3+3) =? İşleminin sonucu kaçtır?

    A)-35
    B)35
    C)0
    D)33


    4. Sıfırın sıfırdan farklı bir tam sayıya bölümü nedir?

    A)0
    B)1
    C)-1
    D)belirsiz

    5. Tam sayılar kümesinin içinde hangisi yoktur?

    A)doğal sayılar
    B)rasyonel sayılar
    C)sayma sayıları
    D)0


    6. Aşağıdakilerden hangisi pozitif tam sayı olarak ifade edilir?

    A)deniz seviyesinin 20 metre altı
    B)350 TL zarar
    C)hava 35 derece yanıyor
    D)gece sıfırın altında 3 derece


    7. -5+4-12+7-1 = ? işleminin sonucu kaçtır?

    A)-5
    B)7
    C)29
    D)-7


    8. 5 x 3 :3 = ? işleminin sonucu kaçtır?

    A)15
    B)5
    C)3
    D)1


    9.a < 0 < c verilen ifadeye göre hangisi doğrudur?

    A)a x c = negatif
    B) a x c = pozitif
    C) a – c = pozitif
    D)c – a = negatif


    10. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A)her sayının 1’e bölümü 1’dir.
    B)sıfırın mutlak değeri +1’dir.
    C)-1 sayısının sıfırıncı kuvveti sıfırdır.
    D)-1 sayısının tek sayı kuvvetleri negatifdir.



    CEVAPLAR:

    1)D 6)C
    2)B 7)D
    3)C 8)B
    4)A 9)A
    5)B 10)D

daywest isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Bu konu için 4 üye, daywest adlı üyemize teşekkür etti.
Я (29-11-2010), Caramiom (30-11-2010), hasretimsin (16-10-2012), sahranil (21-02-2010)

Alt 29-11-2010, 04:50   #2 (permalink)
Kayıtsız Üye
Avatar Yok
 
Face27

çok basitti

 
Alt 03-12-2011, 07:08   #3 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

küçük sayıları büyük sayıya bölme işlemini biri anlatsın lütfeen :(

 
Alt 23-02-2012, 05:08   #4 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

selam bn sizden (-3) üssü 2 yi isticektim parantezli sayılarda üs bulamıyorum

 
Alt 23-02-2012, 05:26   #5 (permalink)
Я
 
Я - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart

Alıntı:
misafir´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
selam bn sizden (-3) üssü 2 yi isticektim parantezli sayılarda üs bulamıyorum


(-3)^2 = 9

Я isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 27-02-2012, 07:31   #6 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

çok iyi ;)

 
Alt 27-02-2012, 07:35   #7 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

ay çok işime yaradı sağolun çok tşkürler ;)

 




Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Tam Sayılar

Tam Sayılar konusu, Eğitim ve Öğretim / Matematik forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sayılar Nasıl Yazılır?-Sayıların Yazılışı Hakkında elif Türkçe ve Edebiyat 9 09-10-2014 12:00
Rasyonel sayılar daywest Matematik 0 21-02-2010 04:00

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:12 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats