bakimliyiz
Konu etiketleri: tam sayılar soru ve çözümleri, tam sayılarla ilgili sorular ve cevapları, tam sayılarla ilgili sorular ve çözümleri, tam sayılar ile ilgili sorular ve cevapları, tam sayılar problemleri ve çözümleri, tam sayılarla işlemler ve cevapları, tam sayılar soru ve cevapları, 9sınıf matematik tam sayılar çözümlü sorular, tam sayılar soruları ve cevapları, 9sınıf tam sayılarla ilgili sorular ve cevapları, 9sınıf tam sayılar soru ve cevapları, tam sayılar problemleri ve cevapları, tam sayılar soru cevap, tam sayılar problemleri, sayılarla ilgili sorular,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > Matematik

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et

 

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-12-2011, 08:46   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Tam sayılarla ilgili soru ve cevaplar

Tam sayılarla ilgili soru ve cevaplar

1.soru: 8 tane sayının aritmetik ortalaması 15’tir. Bu sayılara 21 ve 29 katılsaydı aritmetik ortalama kaç olurdu?
Çözüm:
Bu sekiz sayının toplamı
8 . 15 = 120’dir


2.soru: Ardışık 6 tane doğal sayının toplamı bu sayıların en küçüğünün 7 katına eşittir. Bu sayıların en büyüğü kaçtır?
Çözüm:
Ardışık 6 doğal sayı; x x + 1 x + 2 x + 3 x + 4 x + 5 olsun.
x + (x + 1) + … + (x + 5) = 7x
6x + 15 = 7x Þ x = 15 olur.
Bu sayıların en büyüğü
x + 5 = 15 + 5 = 20’dir.


3.soru: Rakamları 0 ve 1’den farklı olan dört basamaklı abcd sayısının rakamlarının sayı değerleri birer azaltılırsa sayı kaç azalır?
Çözüm:
(abcd) = 2376 olsun.
Bu sayının rakamlarının sayı değerleri birer azaltılırsa sayı 1265 olur.
Fark 2376 – 1265 = 1111’dir.


4.soru: İki basamaklı (ab) sayısının dört katından (ba) sayısının 3 katı çıkarıldığında fark 218 oluyor. b = 3 ise a kaçtır?
Çözüm:
(ab) = 10a + b ve (ba) = 10b + a’dır. b = 3 ise
4 . (10a + 3) – 3(10 . 3 + a) = 218
40 . a + 12 – 90 – 3a = 218
37 . a = 296
a = 8 olur.


5.soru: a b c ardışık tek sayma sayılarıdır. a . c = 357 ise b + c kaçtır?
Çözüm:
Ardışık üç tek sayı; a = x – 2 b = x c = x + 2 olsun.
a . c = 357 Þ (x – 2) . (x + 2) = 357
x2 – 4 = 357
x2 = 361 = 192
Buradan x = 19 bulunur.
Buna göre; b = 19 c = 21 ve b + c = 40 olur.


6.soru: Toplamları 57 olan iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 5 klan 3 oluyor. bu iki sayının çarpımı kaçtır?
Çözüm:
Büyük sayı x ise küçük sayı (57 – x) olur.
x = (57 – x) . 5 + 3 bölme eşitliğinden
x = 48 bulunur.
57 – x = 57 – 48 = 9 dur.
Bu iki sayının çarpımı 48 . 9 = 432 olur.


7.soru: Ardışık üç sayma sayısının karelerinin toplamı 149 olduğuna göre bu üç sayının toplamı kaçtır?
Çözüm:
Bu sayılar; x – 1 x ve x + 1 olsun.
(x – 1)2 + x2 + (x + 1)2 = 149
3×2 = 147
x2 = 49
x = 7
Bu üç sayı; 6 7 ve 8’dir.
6 + 7 + 8 = 21’dir.


8.soru: 6 ve 7 sayılarına bölündüğünde 5 kalanını veren üç basamaklı en küçük sayma sayısının en az kaç fazlası 9 ile tam bölünür?
Çözüm:
A = 6x + 5 = 7y + 5 ise 6 ile 7’nin ekok’u 42 olduğundan;
A = 42 . t + 5’tir. A’nın en küçük üç basamaklı değeri t = 3 için 131’dir.
131 sayısının rakamlarının toplamı 1 + 3 + 1 = 5 ve 9 – 5 = 4 olduğundan 131’in 4 fazlası 9 ile tam bölünür.


9.soru: 3 basamaklı abc doğal sayısı 6 ile bölünüyor. ise bac sayısı aşağıdakilerden hangisine tam bölünmez?
Çözüm:
(abc) sayısı 6 ile tam bölündüğünde c çifttir. ve c çift koşulunun sağlanması için c = 2 olmalıdır. Bu durumda
(abc) = 642 ve (bac) = 462 olur.
462 = 2 . 3 . 7 . 11 sayısının asal çarpanları arasında 22 . 3 bulunmadığından 462 sayısı 12 ile tam bölünmez[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


10.soru: 540 . x = b2 eşitliğinde x ve b sayma sayılarıdır. bu koşula uyan b sayılarının en küçüğü kaçtır?
Çözüm:
540 = 22 . 33 . 5 tir.
22 . 33 . 5 . x = b2 eşitliğinde x en az 3 . 5 olmalıdır. Buna göre
22 . 33 . 5. 3 . 5 = b2
22 . 34 . 52 = b2 Þ (2 . 32 .5)2 = b2
b = 2 . 32 . 5 = 90 olur.


11.soru: a m n sayma sayılarıdır. a = 9m + 8 = 6n + 5 koşullarını sağlayan 300’den büyük en küçük a sayma sayısı kaçtır?
Çözüm:
a + 1 = 9m + 9 = 6n + 6 olduğundan a + 1 sayısı hem 9 hem de 6 ile bölünebileceğinden 18 ile de tam bölünür. 300’den büyük ve 18’in tam katı olan ilk sayı 306 olduğundan
a + 1 = 306 a = 305’tir.


12.soru: -2 . (3 – 5) – [(5 – 13) : (-2) – (-2)3] işleminin sonucu nedir?
Çözüm:
-2 . (2 – 5) – [(5 – 13) : (-2) – (-2)3]
= -2 . (-2) – [(-8) : (-2) – (-8)]
= 4 – [4 + 8] = -8


13.soru: A = 6 . 105 + 2 . 102 + 3 B = 87532 olduğuna göre A + B kaç olur?
Çözüm:
A = 6 . 105 + 2 . 102 + 3 = 600203 ve
B = 87532 olduğundan A + B = 687735 olur


14.soru: Üç basamaklı abc doğal sayısı 15 ile tam bölünüyor. a + b + c en fazla kaç olabilir?
Çözüm:
Sayı hem 5 hem de 3 ile tam bölünebildiğinde c = 5 ve a + b + 5 = 3 . k = 21 olur

elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 27-03-2012, 03:12   #2 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Teşekkür ederim işime yaradı

 
Alt 09-01-2013, 06:44   #3 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

çok güzel

 
Alt 13-01-2013, 03:10   #4 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Teşekkür işime yaradı

 
Alt 14-01-2013, 03:32   #5 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Saolun performans ıcın burdan aldım

 
Alt 16-01-2013, 07:11   #6 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

çok teşekkür ederim

 
Alt 31-01-2013, 03:07   #7 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

teşekkür ederim ama neden bulmacalar yok

 
Alt 07-02-2013, 06:52   #8 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

keşke daha fazla soru olsaydı

 
Alt 10-02-2013, 02:20   #9 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Çooooookk teşekürler çok işime yaradi ama keşke daha fazla soru olsaydi :(((((

 
Alt 12-02-2013, 06:48   #10 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Projeme yardımcı oldu salun :)

 




Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Tam sayılarla ilgili soru ve cevaplar

Tam sayılarla ilgili soru ve cevaplar konusu, Eğitim ve Öğretim / Matematik forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gastroenterohepatoloji ile ilgili soru ve cevaplar daywest Sağlığımız 10 19-06-2014 08:32
Diyetle ilgili soru ve cevaplar... daywest Sağlık Soruları ve Cevapları 0 27-11-2011 07:00
Saç ekimi ile ilgili soru ve cevaplar elif Sağlık Soruları ve Cevapları 0 08-06-2011 04:28
Kurbanla ilgili soru ve cevaplar Я Dini Bilgiler 0 26-09-2010 05:11
Vajinimusla ilgili soru ve cevaplar daywest Jinekoloji - Kadın Hastalıkları 0 09-03-2010 10:58

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:25 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats