Hamilelik döne,mnde anneni sağlıklı ve huzurlu olması bebeğide etkilemektedir. Anneni huzursuz olması bebeği de etkiliyor ve bebek doğduktan sonra bazı psikolojik problemler yaşıyor.Yaşanan stres, acı ve üzüntülü olaylar ise hem bebek hem de annenin sağlığını olumsuz etkiliyor. Öyle ki yorucu iş temposu ve ruhsal yönden çöküntüye neden olabilecek üzücü olaylar, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini sekteye uğratabiliyor. Problemli bir gebelik de erken doğum riski taşıyabiliyor. Hatta doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalmasına bile neden olabiliyor.
Bilim adamları, stresli bir hamilelik dönemi geçiren anne adaylarının erkeklik hormonu testosteronu daha çok salgıladıklarını belirterek, bu hormonun da bebeğin sosyalleşme yeteneğini, konuşma kabiliyetini olumsuz etkilediğine dikkat çektiler.
Bunun sonuçlarının otizme kadar varabildiğinin de altını çizen bilim adamları, sosyal bir çocuk sahibi olabilmenin ilk yolunun sakin ve stressiz bir hamilelik döneminden geçtiğini kaydettiler.
Hamilelikte yaşanan stres, hamilelik sonrası depresyonu tetikleyebileceği gibi, annenin kendi öz bakımını ihmal etmesine, madde kullanımına yönelmesine sebep olabilir. Hamilelik döneminde stres yaşayan anne adayının, doğum sonrası çocukla iletişimde de sorun yaşaması muhtemeldir. Yapılan araştırmaya göre, hamilelik döneminde ve bebeğin ilk yıllarında annenin depresyon geçirmesi, çocuğun sosyal ve bilişsel gelişimine, olaylar karşısında başa çıkma ve problem çözme becerilerine olumsuz etki edebileceği söylenmektedir.
Hamilelik Döneminde Stres Belirtileri:
Hamilelikte Stresten Uzak Durmak için Yapılması Gerekenler:
25 Haziran 2011 tarihinde, Hamilelik, Anne ve Çocuk kategorisi altında, Editör tarafından yayınlandı.
Etiketler: gebelikte stres, hamilelikte stres nedenleri, hamilelikte stres tedavisi, gebelikte stres tedavisi, hamilelikte stres belirtileri, gebelikte stres belirtileri
EN YENİ YAZILAR
Copyright © 2008 - 2017 Bakimliyiz.com