Zatürre bazı mikroorganizmaların akciğere yerleşmesi sonucu meydana gelen hastalıktır. Akciğerde oluşan iltihaplanmaya zatürre denilmektedir. Bronşitten zatürrreye geçiş söz konusu olabilir.
Zatürre Nasıl Bulaşır?
Zatürreye neden olan bakteriler, yakın temas sonucu, solunumla beraber vücuda alınır. Üst solunum yollarında, burun ve ağzın birleştiği yerde yerleşip çoğalırlar. Burada gruplar halinde yer alırlar. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma ihtimalinin fazla olduğu yerlerdir. Salgın şeklinde ortaya çıkabilir fakat soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir. Bulaşması için en uygun ortam bir arada yaşayan ailedir. Özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır.
Zatürre Belirtileri Nelerdir?
Başlıca zatürre belirtileri Ateş, genellikle kuru nadiren ileri dönemde balgamlı olabilen öksürük, halsizlik, hastalık ilerlemişse bazen solunum güçlüğü, morarma ve karın ağrısı hastalığın belirtileri arasında sayılabilir.
Zatürreli hastalarda 40 dereceye varan ateş, koyu balgam çıkarma, titreme, öksürük ve yorgunluk görüldüğünü belirtmiştik. Bunların dışında da düzeltilmesi gereken, dikkat çekici bazı bulgular vardır. Göğüs ağrısı artar ve sırta, kürek kemiğine doğru yayılır. Bunların dışında şu be ağrısı çok sık karşılaşılan bir bulgudur. Nefes alıp verirken ve öksürürken lirtileri sıralayabiliriz:
Bunlardan bir kaçının olması, zatürre olma ihtimalini gösterir. Vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?
Başlıca zatürre tedavisi için yapılması gerekenler: Yukarıdaki belirtiler görüldüğü takdirde çocuk hemen doktor tarafından görülmelidir. Akciğerde normal olmayan sesler duyuluyorsa, akciğer filmi çekilmeli ve kan muayenesi yapılmalıdır. Ancak bu tür kontrollerden sonra, zatürrenin viral yada bakteriyel olup, olmadığını söyleyebilmek mümkündür. Eğer zatürre hastalığı bakteriyel ise, en az 7-10 gün arası antibiyotik tedavisi uygulamak gerekir. Akciğerlerdeki iltihap yaygınsa, akciğerler vücudumuz için gerekli olan oksijeni kana yeterli düzeyde veremezler. Solunum yetersizliği ile ortaya ciddi bir tablo çıkabilir. Zatürre tedavi edilmezse, akciğerde abse, mikrobun tüm vücuda yayılması ve akciğerde su toplanması ile sonuçlanabilir.
Zatürre Aşısı
Zatüre hastalığı ölüme yol açan tehlike bir hastalık olduğundan bu hastalığın tedavisi kadar zatürreden korunmak da çok önemlidir. Yapılan aşıyla hastalığa, neden olan mikroplara karşı bağışıklık kazanılır. Bu bağışıklı yıllar sürebilir. 5-6 yıl sonra aşının tekrarlanmasında fayda vardır. Bebek doğduktan iki ay sonra uygulanabilir.
Özellikle risk grubundaki kalp hastaları, alkol ve sigara kullananlar, şeker hastaları, bazı kalp hastalıkları olanlar, 60 yaşın üzerindeki kişiler için uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda da mutlaka uygulanmalıdır. Bu kişilerin hastalığa yakalanması kolaydır. Özellikle HIV virüsünü taşıyanlar ve AİDS’li kişilerin aşı olması gerekir.
Yukarıda belirttiğimiz risk faktörlerine sahip olan kişilerin aşı olması, hastalığa yakalanma ihtimalini oldukça azaltır. Aşıdan başka, bu risk faktörlerinin de ortadan kaldırılması koruyucu bir tedbir olarak düşünülebilir.
Zatürre Aşısı Yapılması Gereken Risk Grupları Kimlerdir?
17 Aralık 2011 tarihinde, Sağlıklı Yaşam, Hastalıklar kategorisi altında, Editör tarafından yayınlandı.
Etiketler: pnömoni tedavisi, zaturre tedavisi, zatürre tedavisinde kullanılan antibiyotikler, zatürre belirtileri nelerdir, zatürre nasıl geçer, zatürre nasıl iyileşir
EN YENİ YAZILAR
Copyright © 2008 - 2017 Bakimliyiz.com