bakimliyiz
Konu etiketleri: kan değerleri kaç olmalı, kan değeri kaç olmalı, normal kan değerleri kaç olmalı, b12 kaç olmalı, hemoglobin değeri kaç olmalı, normal kan değeri kaç olmalı, b12 değeri kaç olmalı, hemoglobin kaç olmalı, anti tpo değeri kaç olmalı, kandaki oksijen oranı kaç olmalı, kan sayımı kaç olmalı, kan değerleri nasıl olmalı, normal kan değerleri nasıl olmalı, wbc değeri kaç olmalı, vücuttaki demir oranı kaç olmalı,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > Bakimliyiz.com Özel > LakLak Bölümü > Soru Cevap

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 13-02-2013, 02:17   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı

Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı


Kan Tahlili ve Yorumlanması
Genel tıp uygulamaları sırasında hekimler polikliniğe başvuran pek hastadan kan tahlili isterler. Tam kan sayımı hekime tanıya yaklaşmasında yardımcı olan Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı değerli ve nispeten ucuz bir testtir.


Kan tahlilinin maksadı teşhis koymak değildir. Kan tahlilinin esas görevi hekimin olası tanılar arasında eleme yapmasını sağlamaktadır. Yani tanıya yardımcı olmaktır. Hastayı görmeden Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı muayene etmeden teşhis koyulmaz.


Kan tahlilinde hangi değerler incelenir?


Vücudumuzda oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri (eritrositler) ile hastalıklara karşı savunmamızı sağlayan beyaz kan hücreleri (lökositler) sayılmakta ve büyüklükleri incelenmektedir.


Bildiğiniz gibi kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin proteinleri bulunur. Oksijeni taşıyan protein hemoglobindir. Hemoglobin miktarı düşerse oksijen taşınamaz.


Maalesef ülkemizde kullanılan laboratuvar cihazları yurt dışından satın alındığı için tahlil sonuçları genellikle yabancı terimlerle gösterilmektedir.
Kırmızı Kan Hücreleri
RBC (red blood cells): Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını verir.

Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır. Yüksekliğe örnek: Yüksek rakımlı yerde oturmak Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı KOAH Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı böbrek hastalığı Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı polisitemi hastalığı
MCV (mean corpuscular volume): Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı yüksekse daha genişlemişlerdir. Örneğin demir eksikliği anemisi'nde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı MCV yüksektir.
Hb (Hemoglobin): Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin düşer.
MCH: Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.
Hct (Hematokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı lösemi Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi'de artar.
PLT (Platelets): Trombositlerdir. Yani pıhtılaşmayı sağlayan hücereleri gösterir.

Beyaz kan hücreleri
WBC (White Blood Cells-Leukocytes): Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. Enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir. Ayrıca lösemi'de yükselir.

Çok düşükse lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı kemik iliği hastalarında Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı AIDS'te lökosit miktarı (WBC) düşüktür.
* PNL: (Nötrofiller) Örneğin bakteryel enfeksiyonlarda artar.

* Lymphocytes: (Lenfositler) Viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artar. AIDS'te düşer.

* Eosinophils: (Eozinofiller). Allerjide ve parazitik hastalıklarda yükselir.
ALBUMIN

Normal Değerler :3.5-5.5 g/dL

Açıklama :
Albümin karaciğerde sentezlenen bir protein türevidir. Sağlıklı yetişkin karaciğerinde günde 12-14 gram kadar albümin sentezi yapılır. Sağlıklı kişilerde rutin olarak albümin bakılmasına gerek yoktur. Sağlıklı bir kişide albümin düzeyinin biraz yüksek ya da düşük çıkması da klinik bir önem taşımaz. Kan albümin düzeyi ölçümü özellikle ödemi olan Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı karaciğer hastalığı bulunan veya beslenme bozukluğu düşünülen kişilerde önem taşır.
Artığı Durumlar : Albümin düzeyinin yüksek ölçülmesi genellikle vücuttan su kaybı bağlıdır. Önemli değildir.
Azaldığı Durumlar : Yaşlı insanlarda Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı karaciğer hastalığı olanlarda ve beslenme bozukluğu bulunan kişilerde albümin azalır. Bazı hastalarda idrar ya da bağırsak yolu ile albümin kaybı gerçekleşmektedir. Sonuçta albüminin kan düzeylerinde azalma (hipoalbüminemi) kan onkotik basıncının düşmesine bu da dokular arasında sıvı birikimine neden olarak özellikle bacaklar ve sırtta ödeme neden olur.
ALKALEN FOSFATAZ - ALP
Normal Değerler : 30-1 20 U/L

Açıklama : Vücutta neredeyse bütün dokularda bulunan ama ne iş yaptıkları tam anlaşılamamış bir enzimdir. Normal yetişkinde kanda ölçülen ALP ın yarısı karaciğer yarısı da kemik kökenlidir. ALP özellikle safra akımının durması ya da yavaşlamasına bağlı olarak görülen karaciğer hastalıkları için iyi bir testtir.
Artığı Durumlar : Çocuk ve gençlerde hızlı kemik büyümesi nedeniyle normal yetişkine göre ALP değerleri 2-4 kat daha fazla olabilmektedir. Yine doğuma yakın gebelerde de plasenta tarafından sentezlendiğinden ALP değerleri yüksektir. Safra yollarındaki tıkanma sonucu ALP değerleri yükselir. Ayrıca kemik hastalıklarında da (özellikle Paget hastalığı) ALP değerleri yükselir. Pek çok ilaç da ALP düzeylerini yükseltebilir Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı bu nedenle ALP yüksekliği çoğu zaman bir hastalık belirtisi olmayabilir.


AMILAZ Normal Değerler : 60-180 U/L

Açıklama : Amilaz pankreas Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı tükürük bezleri ve bazı tümörlerden (örn. akciğer) salınmaktadır. Kandaki amilazın genellikle üçte biri pankreas Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı üçte ikisi ise tükürük bezleri kaynaklıdır. Dolaşıma giren amilaz esas olarak böbrekler aracılığıyla vücuttan atılmaktadır.

Artığı Durumlar : Yüksek kan amilaz düzeyi pankreatitte meydana gelir. Ayrıca karın ağrısıyla ortaya çıkan bazı acil hastalıklarda Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı şiddetli şeker komasında Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı kabakulakta Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı morfin enjeksiyonundan sonra da amilaz düzeyleri bir miktar yükselebilmektedir.

Azaldığı Durumlar : Amilaz değerinde düşüklüğün bir klinik önemi yoktur


ASIT FOSFATAZ Normal Değerler : 0-5.5 U/L

Açıklama : Esas olarak prostat Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı karaciğer Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı kemik ve bazı kan hücrelerinde bulunmaktadır. Ölçümü özellikle prostat hastalıklarının tanı ve tedavisi için kullanılmaktadır. Bu amaçla prostatik asit fosfataz denilen fraksiyonu ölçülür. Normalde asit fosafataz kanda pek az miktarda bulunur.

Artığı Durumlar : Özellikle prostat kanserlerinde kan düzeyleri belirgin olarak yükselmektedir. Yine de rektal muayeneden sonra Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı idrar sondası takılmasıyla ve hatta kabızlık ile birlikte de yükselebileceği unutulmamalıdır.

Azaldığı Durumlar : yok



BILIRUBIN
Normal Değerler :

Direkt : 0.1-0.3 mg/dL
Indirekt : 0.2-0.7 mg/dL

Açıklama : Kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücreleri yaklaşık 120 günlük bir süre sonunda ömürlerini tamamlar ve çoğunluğu dalakta olmak üzere parçalanırlar. Açığa çıkan bilirubin karaciğere götürülür. Karaciğer özel bir işlemle bilirubini suda çözünebilen bir hale getirir ve safra yoluyla bağırsağa atar. Karaciğerde bu işleme maruz kalmış bilirubine direk Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı henüz işlem görmemiş bilirubine ise indirek bilirubin denilir.

Artığı Durumlar : Bu sistemin herhangi bir noktasında meydana gelebilecek bir aksama kan bilirubin düzeyinin yükselmesine neden olur. Bu aksamalar; kırmızı kan hücrelerinde aşırı yıkım Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı karaciğer hastalıkları ve safra yolu tıkanıklıklarıdır. Sonuçta kan bilirubin seviyesi yükselecek ve koyu sarı ten rengiyle tipik sarılık ortaya çıkacaktır.
Azaldığı Durumlar : yok



FOSFOR Normal Değerler : 3 - 4 Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı5 mg/dL

Açıklama : Fosfor insan hücresinde asit-baz dengesi Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı kalsiyum metabolizması gibi çok önemli reaksiyonlarda rol oynayan bir maddedir. Vücuttaki fosforun %85 kadarı kemikte fosfat formunda depolanır. Kan düzeyi kan kalsiyum ve kan pH değişimlerinden etkilenmektedir. Kalsiyumda olduğu gibi bağırsaktan emilimi Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı idrarla atılımı ve hücre içine toplanması ya da hücreden bırakılması gibi düzenlemelerle kan düzeyi ayarlanmaktadır.Yine kalsiyum gibi parathormondan etkilenmektedir. Yemeklerden sonra düzeyi değiştiğinden 12 saatlik açtıktan sonra ölçümü yapılmalıdır.

Artığı Durumlar : Hipoparatiroidide fosfor artar.

Azaldığı Durumlar : Hiperparatiroidi durumunda değerleri azalır.



GLUKOZ (KAN SEKERI)
Normal Değerler : 75-115 mg/dL
Açıklama : Şeker hastalığı tanısı için 12-14 saat açlıktan sonra kan glukozu ölçülür. Yüksekse test tekrarlanır. Yine yüksekse yemekten tam 2 saat sonra yeniden ölçülür. Bu da yüksekse glukoz tolerans testi yapılmalıdır.
Artığı Durumlar : Kanda şeker yüksekliği ise şeker hastalığını gösterir.
Azaldığı Durumlar : Hipoglisemiyle seyreden hastalıklar
TİROİT HASTALIKLARININ TEŞHİSİ

* Kanda TSH ve tiroit hormonlarının (T3 ve T4) düzeylerinin ölçülmesi: Tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir. Başlangıçta öykü ve muayenede çalışma bozukluğu belirlenememişse tek başına TSH'nın ölçülmesi yeterli olabilir. Duyarlı bir sonuç elde edilebilmesi için TSH' ya sensitif ya da ultrasensitif yöntemle bakılması tercih edilir. Üstünde önemle durulması gereken nokta: Bu tetkiklerin normal olması tiroidin çalışmasının normal olduğunu gösterir. Hastada guatr Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı tiroit kanseri gibi diğer hastalıkların olmadığını belirlemez. Bunlar için diğer tetkiklere gereksinim olabilir.
* Bağışıklık sistemini kontrol eden testler: Bunlar antitiroglobulin antikor ( ATA ) Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı anti TPO antikor ( AMA ) ve Anti TSH-R ( TRAb ) gibi isimler almaktadır. Graves hastalığı Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı Hashimoto hastalığı ve bazı tip tiroiditlerin tanısında yardımcı olurlar.
* Tiroglobulin tayini: Bu test özellikle tiroit kanseri nedeniyle ameliyat olmuş hastaların izlenmesinde önemli ip uçları vermektedir. Ancak bu testin tam olarak değer kazanabilmesi için bireyde gözle görülebilir tiroit dokusunun kalmamış olması gerekmektedir.
* Medüller kanserlerin tanı ve tedavisinde kanda tirokalsitonin: adı verilen bir hormonun ölçülmesi faydalı bilgiler verir.
* Yine medüller kanser olan ailelerde diğer bireylerin taranması için ret genindeki mutasyonları gösterecek genetik çalışmalar yapılabilir.



HEMOGLOBIN VE HEMATOKRIT
Normal Değerler :
Hemoglobin: 14-18 g/dL (erkek); 12-16 g/dL (kadın)
Hemotokrit: % 42-52 (erkek); %36-46 (kadın)


Açıklama : Hemoglobin ve hematokrit sıklıkla beraber istenen ve kanın oksijen taşıma kapasitesini ölçmek için kullanılan testlerdir. Hemoglobin kırmızı kürelerde bulunan ve temel olarak oksijenin taşınmasından sorumlu maddedir. Hematokrit ise kırmızı kürelerin kan içerisindeki yüzdesini gösterir. Genellikle hematokrit değeri hemoglobin değerinin üç katıdır. Hemoglobin ve hematokrit bebeklerde Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı gebe kadınlarda Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı bakım evlerinde yaşayan yaşlılarda Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı adet gören kadınlarda mutlaka kontrol edilmelidir. Bu testlerin en önemli yanı aneminin tespit edilebilmesini sağlamasıdır.

Artığı Durumlar : Polisitemilerde Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı doğuştan var olan kalp hastalıklarında Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı aşırı su kaybında yüksektir. Orak hücre anemisi gibi kırmızı küre şekil bozukluklarında hemotokrit hatalı olarak yüksek çıkar Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı bunlarda hemoglobin miktarına bakılmalıdır.

Azaldığı Durumlar : Anemilerde


TRANSAMINAZLAR
Normal Değerler :
Aspartat (AST Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı SGOT) : 0-35 U/L
Alanin (ALT Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı SGPT) : 0-35 U/L

Açıklama : Transaminazlar karaciğer hücrelerinde bulunan enzimlerdir. Karaciğer hasarında hücre dışına sızarlar.


Artığı Durumlar :Kan seviyelerinin yükselmesi Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı karaciğer hasarına bağlı olarak bu iki enzimin hücre dışına sızması anlamını taşımaktadır. Genellikle bu enzimlerin kan seviyeleri karaciğer hasarının şiddetini yansıtır.ALT karaciğere daha özgül iken Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı AST kalp ve iskelet kası harabiyetinde de yükselmektedir. Bu nedenle AST aynı zamanda myokard enfarktüsünün izlenmesinde de kullanılmaktadır. Karaciğerin hastalıklarında alkole bağlı karaciğer hasarı hariç ALT Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı AST den daha yüksektir.

Azaldığı Durumlar : ALT ve AST değerlerinin normalden düşük olması nadiren görülen bir durumdur. Eğer bilinen bir karaciğer hastalığı yoksa genellikle önem taşımaz.


URE
Normal Değerler : 5 - 25 mg/dL

Açıklama :Protein metabolizmasının bir ürünüdür ve böbrekler yoluyla idrarla atılır. Sıklıkla kan üre azotu (BUN) olarak ölçülür. Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede önemli bir ölçüttür. Ancak böbrek fonksiyonları dışında vücuttaki azot yükü Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı günlük sıvı alımı ve idrar akım hızından da etkilendiğinden tek başına karar verdirici değildir.

Artığı Durumlar :Böbrek fonksiyon bozukluğu dışında kalp yetmezliği Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı tuz ve su alımındaki dengesizlikler (kusma Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı ishal Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı sık idrara çıkma Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı terleme) Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı bağırsaklarda kanama Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı stres Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı yanıklar Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı diyetle fazla protein alımı ve akut myokard enfarktüsü gibi nedenlerle de kan değerleri yükselebilmektedir.

Azaldığı Durumlar : Karaciğer yetmezliği Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı kaşeksi (aşırı kilo kaybı) Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı nefroz (bir böbrek hastalığı)


URIK ASIT
Normal Değerler :

Erkek : 2.5-8.0 mg/dL
Kadın : 1.5-6.0 mg/dL


Açıklama : Ürik asit Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı vücudun genetik yapı taşları olan DNA ve RNA nın yapısında bulunan purin adındaki maddelerin metabolizmasının son ürünüdür.

Artığı Durumlar : Diyetle fazla protein alımı Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı vücutta üretim artışı (malin hastalıklar Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı doku harabiyeti Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı açlık) ya da böbrek fonksiyon bozukluğu gibi bir nedenle vücuttan uzaklaştırılamaması durumlarında kanda ürik asit düzeyi yükselir. Yüksek düzeydeki ürik asidin kristaller halinde çeşitli dokularda biriktiği düşünülmektedir. Bu dokular özellikle eklem sıvıları ve böbreklerdir. Eklem sıvılarında ürik asit kristallerinin birikimiyle oluşan ağrılı hastalığa GUT hastalığı denilir. Böbreklerde oluşan birikim ise böbrek yetmezliği ve idrar yollarında taş hastalığına yol açar.

Azaldığı Durumlar : Diğer analiz sonuçları normal ise düşük genelde önemli değildir.


Konu elif tarafından (13-02-2013 Saat 02:20 ) değiştirilmiştir..
elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı

Normal Bir İnsanın Kan Değerleri Kaç Olmalı konusu, LakLak Bölümü / Soru Cevap forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Notaların Süreleri ve Değerleri elif Soru Cevap 1 18-03-2014 05:05
Açıların Trigonometrik Değerleri elif Matematik 0 04-05-2012 02:54
Karaciğer fonksiyon testleri ve normal değerleri Я Sağlığımız 0 18-12-2011 07:28
Dostları Olmalı İnsanın x_hiLaL_x Şiir 0 03-02-2010 12:09
İnsanın Bir Eşi Olmalı ! asuman Aşk, Sevgi Köşesi & Aşk Hikayeleri 3 31-08-2009 09:29

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:16 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats