bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > Bakimliyiz.com Özel > LakLak Bölümü > Soru Cevap

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 22-02-2013, 05:12   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları

Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları


TÜRK-İSLAM TARİHİ
1. Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'nun sosyal ve ekonomik yapısı ile siyasi dengeler hızla değişti.
Bu değişikliğin yaşanmasında Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları
I. Anadolu'nun coğrafi konumu
II. Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurulması
III. İslamiyet’in yayılması
gibi durumlardan hangilerinin daha az etkili olduğu savunulabilirğ
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) II ve III


2. 1081 yılında İzmir'i ele geçiren Çaka Bey burada bir devlet kurdu. Kurduğu donanma ile Bizanslıları mağlup ederek Ege Adalarını ele geçirdi. Balkanlardaki Peçenekler ve Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu'na karşı ittifak kurdu.
Bu açıklamayla ilgili olarak Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları aşağıdakilerden hangisi söylenemez.
A) Bizans İmparatorluğu doğu ve batıdan baskı altındadır.
B) Bizans İmparatorluğu'nun sınırları daralmıştır.
C) Çaka Bey denizciliğe önem vermiştir.
D) Çaka Bey Türk-İslam devletleriyle ittifak kurmamıştır.
E) XI. yüzıylda Anadolu'da farklı Türk devletleri bulunmaktadır.


3. I. Gıyasettin Keyhüsrev'in ölümünden sonra şehzadeler arasında saltanat mücadeleleri başladı. Devletin ileri gelenleri yaptıkları toplantı sonunda İzzettin Keykavus'un tahta çıkarılmasına karar verdi. İzzettin Keykavus Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları daha önceki dönemde görevlendirilenlerin görevlerine devam etmelerini ve kazanılmış hakların devam ettiğini bildirdi. Makam Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları ikta ve emlak menşurlarını yeniledi.
Yukarıdaki bilgilerden hangi sonucu çıkarılamaz.
A) Devlette süreklilik esastır.
B) Selçuklularda tahta çıkmada devletin ileri gelenleri de söz sahibidir.
C) Veraset sisteminin kesin kurallara dayalı olmaması
D) Hükümdarların ikta vermek ve memur görevlendirmek gibi yetkileri vardır.
E) I. Gıyasettin Keyhüsrev Haçlılarla savaşmıştır.


4. Bizans'ın Türkleri Anadolu'dan atamayacağını anlaması ve Türklerin Anadolu'ya kesin olarak yerleşmesi Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları aşağıdaki savaşlardan hangisinin sonuçlarından biridir.
A) Malazgirt
B) Miryokefalon
C) Katvan
D) Yassıçemen
E) Dandanakan


5. Anadolu Selçuklu Devleti'nde Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları II.Kılıç Arslan döneminde yaşanan;
— Miryokefalon Savaşı'nın kazanılması
— Kervansaray yapılması
— İlk medresenin açılması
gibi gelişmelere bakılarak Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları aşağıdakilerden hangisi söylenemez.
A) Ordunun güçlü olduğu
B) Ticarete önem verildiği
C) Haçlı orduları ile savaşıldığı
D) Mimari eserler yapıldığı
E) İslam kurumlarının benimsendiği


6. - Çanakkale ve İstanbul Boğazları Bizans İmparatorluğu'nun denetimindeydi.
- Anadolu Selçuklu devleti gelir kaynaklarını artırmak istiyordu.
Bu bilgiler birlikte değerlendirildiğinde Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları Anadolu Selçuklu Devleti'nin deniz ticaretini geliştirmek amacıyla Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları
I. Venedik ve Cenevizlilere kapitülasyonlar vermek
II. Antalya Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları Alanya ve Sinop gibi şehirleri fethetmek
III. Altın para basılmasına karar vermek
IV. İstanbul Boğazı'nı abluka altına almak
gibi çalışmalardan hangilerine ağırlık verdiği söylenebilirğ
A) I ve II B) I ve III C) I ve IV
D) II ve III E) II ve IV


7. Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar arasında yapılan Yassıçemen Savaşı'nı Anadolu Selçuklu Devleti kazandı. Fakat bu savaşı kazanmak Selçuklular için olumsuz sonuçlara da neden oldu.
Yassıçemen Savaşı'nın Anadolu Selçukluları için olumsuz sonucu aşağıdakilerden hangisidir.
A) Harzemşah ordusunun dağılması
B) Selçukluların Haçlılarla savaşmasının engellenmesi
C) Atabeyler tarafından kurulan beyliklerin güçlenmeye başlaması
D) Moğollar ile sınır komşusu olunması
E) Liman şehirlerindeki ticaretin zarar görmesi


8. - Harzemşahların ıykılması

- II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in kötü yönetimi
- Babailer ayaklanması
Aşağıdakilerden hangisinde bu gelişmelerin üçü de etkili olmuşturğ
A) Anadolu'da siyasal birliğin sağlanması
B) Ticaretin gelişmesi
C) Moğolların Anadolu'ya saldırması
D) Anadolu beyliklerin kurulması
E) Ekonomik durumun bozulması


9. XIII. yüzıylda Anadolu'da Moğol baskısı vardı. Anadolu'nun değişik yerlerinde kurulan beylikler arasında da zaman zaman çatışmalar çıkıyordu. Moğollar bu çatışmaları kendi çıkarları nedeniyle kışkırtıyordu. Bu dönemde Ahiler bulundukları şehirleri koruyordu.
Bu bilgilerden aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılabilirğ
A) Anadolu'daki bütün çatışmalar Ahiler tarafından bastırılmıştır.
B) Ahilerin amacı ve görevi bulunduğu bölgenin güvenliğini sağlamaktır.
C) Ahiler askeri birlikler haline dönüşmüştür.
D) Ahiler yerel otoriteye sahiptir.
E) Ahiler Moğol yönetimini kabul etmiştir.


10. Ortaçağda görülen Haçlı Seferleri'nin aşağıdaki sonuçlarından hangisi doğu-batı ticaretinin gelişmesinde etkili olmuşturğ
A) Akdeniz limanlarının önem kazanması
B) Kağıt ve matbaanın Avrupa'ya götürülmesi
C) Kiliseye olan güvenin sarsılması
D) Derebeylik rejiminin zayıflaması
E) Kudüs'ün Müslümanların elinde kalması


11. Ortaçağda Avrupa'da görülen;
— Doğu ülkelerinin zenginliğini ele geçirme arzusu
— Papaların nüfuzlarını artırma istekleri
— Bizans'ın yardım istemesi
gibi gelişmeler Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları aşağıdakilerden hangisinin nedenleri olmuşturğ
A) Coğrafya Keşifleri
B) Haçlı Seferleri
C) İskender'in Asya seferi
D) Dor Göçleri
E) Kavimler Göçü


12. Anadolu Selçuklu Devleti'nde yönetimde "Ülke hanedanın ortak malıdır." anlayışı sürdürülmüştür.
Aşağıdakilerden hangisi Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları bu duruma bir kanıt olarak gösterilebilirğ
A) Savaşlarda başarılı olan komutanlara toprak geliri verilmesi
B) Vezirlik makamının oluşturulması
C) II. Kılıç Arslan'ın ölmeden önce ülkeyi onbir oğlu arasında pay etmesi
D) Hassa ordusunun kurulması
E) Meliklerin Atabeylerle birlikte eyaletlere gönderilmesi


CEVAP ANAHTARI________
1. A 2. D 3. E 4. B 5. C 6. A 7. D 8. C 9. D 10. A 11. B


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 08-02-2015, 08:30   #2 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

çokkkkkkk tan seçmeli sorular


 





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları

Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları konusu, LakLak Bölümü / Soru Cevap forumunda tartışılıyor.


Konu etiketleri: anadolu selçuklu devleti ile ilgili çıkmış sorular, türk islam tarihi soruları, türk islam tarihi kpss soruları, türk islam devletleri ile ilgili kpss soruları, ilk müslüman türk devletleri ve beylikleri test, anadolu selçuklu devletiyle ilgili sorular, büyük selçuklu devleti ile ilgili sorular, ilk türk islam devletleri ve beylikleri test, türk islam tarihi ile ilgili test soruları, kpss türk islam tarihi soruları, anadoluda kurulan ilk türk beylikleri soru cevap, malazgirt savaşı ile ilgili sorular ve cevapları, ilk müslüman türk devletleri ve beylikleri test soruları, anadolu selcuklu ve beylikler donemi ile ilgili sorular, ortaçağ islam tarihi ile ilgili kpss de çıkabilecek sorular,

Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Bilinmeyenli Denklemler Soru ve Cevapları elif Soru Cevap 0 15-02-2013 03:26
Kpss Soru Bankası Deneme Sınavları Ve Cevapları elif KPSS 0 10-06-2011 01:03
lys 1 geometri soru ve cevapları elif LYS - YGS 0 10-06-2011 12:22
Lys 3 Edebiyat Soru Cevapları elif LYS - YGS 0 10-06-2011 12:17
2011 AÖF Vize Soru ve Cevapları elif Açık Öğretim Fakültesi - AÖF 0 09-06-2011 04:54

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 05:55 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats