bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > Bakimliyiz.com Özel > LakLak Bölümü > Soru Cevap

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 22-02-2013, 05:13   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları

İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları


TÜRK-İSLAM TARİHİ
1. Türklerin Abbasilerle yakın ilişki kurmasında İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları
I. Fatımiler Devleti'nin kurulması
II. Abbasi halifelerinin Türk komutanlarını önemli görevlere getirmesi
III. Emeviler’in Türkleri köle olarak görmesi
IV. Talaş Savaşı'nda Türklerin Abbasilerle birlikte hareket etmesi
gibi gelişmelerden hangilerinin etkili olduğu savunulamaz.
A) Yalnız I B) II ve III C) Yalnız IV
D) I İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları II ve III E) II ve IV


2. Avrupa Hunları İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Avarlar İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Tolunoğulları İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Gazneliler gibi Türk toplulukları Türklerin çok az olduğu yerlerde bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi.
Bu durum Türklerin hangi özelliğini ortaya koımaktadırğ
A) Göçebe yaşantının yaygın olması
B) Örgütlenmedeki başarısı
C) Ordularının uzak yerlere gidebilmesi
D) Atlı askerlerin çoğunlukta olması
E) Savaşçılık özelliklerinin devam etmemesi


3. Gazneliler güçlü ordularıyla geniş toprakları fethetti ve düzenli bir şekilde yönetti. Çin'den Hindistan ve Avrupa'ya kadar uzanan bölgeler arasındaki ticaret Gazneliler Devleti ve halkı için büyük kazanç getiriyordu.
Bu bilgiye bakılarak İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Gazneliler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz.
A) Sınırların genişlediği
B) Orduya önem verildiği
C) Gümrük gelirlerinin arttığı
D) Ticaretin geliştirildiği
E) Tarımsal üretimin arttığı


4. Gaznelilerin aşağıdaki özelliklerinden hangisi İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları bu devletin Türkler tarafından kurulduğunu kanıtlarğ
A) Hükümdarlara sultan unvanı verilmesi
B) İslamiyet’in Hindistan'da yayılması
C) Yönetimde divan örgütünün oluşturulması
D) Saray ve orduda Türkçe konuşulması
E) Edebiyat dilinin Farsça olması


5. Karahanlılarda görülen İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları
I. Resmi dilin Türkçe olması
II. Adalet işlerinin kadılar tarafından yürütülmesi
III. Uıgur alfabesinin kullanılması
IV. Posta teşkilatının kurulması
V. İslamiyet’in kabul edilmesi
gibi özelliklerden hangileri İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları bu devlet döneminde Türk kültürünün korunduğunun göstergesi olarak kabul edilebilirğ
A) Yalnız I B) II İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları IV ve V C) I ve III
D) II İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları III ve IV E) Yalnız III


6. Karahanlılarda Buğra Han zamanında Semerkant'ta yaptırılan medresede yatılı eğitim hizmeti verilen öğrencilere belli ölçüde de ekonomik yardım yapılmaktaydı.
Bu açıklamayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilirğ
A) Eğitim kurumlarının gelişmesini sağlayıcı önlemler alınmıştır.
B) Devlet adamı yetiştirmek için eğitim kurumları açılmıştır.
C) Din ile devlet işleri birbirinden ayrılmıştır.
D) Medrese mezunları devlet yönetiminde görev almamıştır.
E) Pozitif bilimlerle ilgili eğitim yapılmıştır.

7. Büyük Selçuklularda ordu komutanları ve atabeyler Türk idi. Buna karşın sivil yöneticiler İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları özellikle vergi işleriyle ilgilenen memurlar İranlılardan oluşuyordu.
Aşağıdakilerden hangisi bu uygulamanın Selçuklular açısından ortaya çıkardığı sonuç olarak gösterilebilirğ
A) Arapça’nın önem kazanması
B) Halifelerin Selçuklular üzerindeki etkisinin artması
C) Veraset sisteminin düzenlenmesi
D) Selçuklu ordusuna yeni güçlerin katılması
E) Türkmenlerin devlet yönetimine karşı ayaklanması


8. Tuğrul Bey İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Büveyhoğullarının baskısı altında kalan Abbasi halifesinin yardım çağrısı üzerine Bağdat'a giderek halifeyi Büveyhoğullarının baskısından kurtardı. Abbasi halifesi Tuğrul Bey'e 'doğunun ve batının sultanı" unvanını verdi.
Bu durumun aşağıdakilerden hangisine ortam hazırladığı söylenebilirğ
A) Selçukluların Orta Asya'nın en güçlü devleti olmasına
B) Abbasilerin parçalanmasına
C) Selçukluların Abbasilerin devlet yönetiminde görev almasına
D) Büveyhoğullarının Fatimilerle ittifak kurmasına
E) Abbasilerin İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Selçukluların siyasi hakimiyetini tanımasına


9. Büyük Selçuklular döneminde doğudan batıya doğru sırayla Cent İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Nur İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Nişabur İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Rey ve Isfahan gibi kentler başkent olarak kullanılmıştır.
Bu bilgiye bakılarak Selçuklular ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz.
A) Fetih politikası izledikleri
B) Başkentlik yapabilecek nitelikte kentler oluşturmadıkları
C) Doğudan batıya doğru ilerledikleri
D) Sık sık başkent değiştirdikleri
E) Başkentlerini fetih alanlarına yakın oluşturdukları


10. Büyük Selçuklu Devleti'nde fethedilen toprağın fethedenin malı olması İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları feodal beyliklerin oluşmasına neden olmuştur.
Bu durum devlet yapısında aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkmasında etkili olmuşturğ
A) Deneyimsiz kişilerin hükümdar olması
B) Bayındırlık işlerinin aksaması
C) Merkezi devlet yapısının oluşmaması
D) Fetihlerin yeterince yapılamaması
E) Dış ülkelerle ilişkilerin zayıflaması

11. Bilgi : Orta Asya'da kurulan İslam öncesi Türk devletlerinde İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları Kut denilen ülkeyi yönetme yetkisinin Göktanrı tarafından verildiğine inanılırdı. Bu anlayıştan dolayı "Devlet hükümdar ailesinin ortak malıdır." düşüncesi gelişmiş ve sürekli veraset kavgaları yaşanmıştır. Durum : Veraset savaşları İslamiyet’in kabulünden sonra kurulan Karahanlılar ve Selçuklularda da görülmüştür.
Bilgi ve durum birlikte değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi söylenebilirğ
A) Türk devletlerinin tamamında göktanrı inancı benimsenmiştir.
B) İslamiyet Türk toplumlarının yaşam biçimini değiştirmiştir.
C) Veraset anlayışı İslam dininin özelliklerine uygundur.
D) İslamiyet Türk devletlerinin yönetim anlayışında esaslı bir değişiklik yapmamıştır.
E) Göktanrı inancı ile İslamiyet’in yönetim anlayışı aynıdır.

12. Karahanlılar döneminde Türk-İslam edebiyatına ait ilk önemli eserlerin yazılmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuşturğ
A) Türkçenin resmi dil olarak kullanılması
B) Veraset sisteminin benimsenmesi
C) Ticarete önem verilmesi
D) Divan örgütünün kurulması
E) İkta sisteminin uygulanması


CEVAP ANAHTARI________
1. A 2. B 3. E 4. D 5. C 6. A 7. E 8. E 9. B 10. C 11. D 12. A


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları

İslam Tarihi Soruları Ve Cevapları konusu, LakLak Bölümü / Soru Cevap forumunda tartışılıyor.


Konu etiketleri: islam tarihi soru cevap, islam tarihi soru ve cevapları, islam tarihi soruları ve cevapları, soru cevap islam tarihi, islam tarıhı soru cevaplar, islamtarihisoruları, islamiyetin dogusu sırasında asya da türk devletleri, ıslam tarihi soru ve cevapları, islam tarihi soru ve cevaplari, islam tarihi soru ve cevap,

Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Kpss Tarih Türk İslam Tarihi Soru ve Cevapları elif Soru Cevap 1 08-02-2015 08:30
Lys 4 Soruları Ve Cevapları elif LYS - YGS 0 10-06-2011 12:25
Güzellik soruları ve cevapları elif Güzellik Önerileri 0 06-03-2011 06:14
Hipertansiyon soruları cevapları 15 Hürriyet Sağlık Hürriyet / E - Kolay / Sabah Sağlık 0 28-05-2008 05:50
Hipertansiyon soruları cevapları 10 Hürriyet Sağlık Hürriyet / E - Kolay / Sabah Sağlık 0 01-05-2008 05:10

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 09:50 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats