bakimliyiz
Konu etiketleri: fiillerle ilgili sorular ve cevapları, ek fiil ile ilgili test soruları ve cevapları, ek fiil ile ilgili sorular ve cevaplar, ek fiil soruları ve cevapları, fiillerle ilgili bulmaca soruları ve cevapları, fiillerle ilgili bulmaca cevapları, ek fiil ile ilgili sorular, ek fiil ile ilgili sorular ve cevapları, ek fiil test, fiillerle ilgili bulmaca soruları, ek fiil ile ilgili test ve cevapları, ek fiillerle ilgili sorular ve cevapları, fiillerle ilgili test soruları ve cevapları, fiillerle ilgili sorular, 7sınıf türkçe ek fiil testleri ve cevapları,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > Bakimliyiz.com Özel > LakLak Bölümü > Soru Cevap

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 08-04-2013, 03:17   #1 (permalink)
Я
 
Я - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Ek Fiiller ile ilgili test soruları ve cevapları

Ek Fiiller ile ilgili test soruları ve cevapları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek eylemin geniş zamanıyla çekimlenmiştir?
A) Gecenin boz tepelerine çıkan yoldaki taşlar kaygandır.
B) Akşam güneşi gözlerini yeşile çeviriyor.
C) Bakışını yeşil gözlerini tehlikelerden sakın.
D) Buralarda dökülen her kan kumlara bulanır.
E) Meğer dünya senin bilmediğin eflâtun bir inciymiş.

Seni yaptım güzellikte baş (I)tacım
Seninle son buldu (II)üzüntüm (III)acım
Gurur (IV)duyuyorum güzelliğinle
Bir bilsen sevgine nasıl (V)muhtacım
2. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi ek-eylemin geniş zaman birinci tekil kişisiyle çekimlenmiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

Ellerimi (I)uzatacağım (II)değsinler diye
İhtişamlı bir (III)hayaletsin uçup (IV)gideceksin
Gümüş gözlerinde o çift başlı narin kartal (V)geçer.
3. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi "ek-eylemin geniş zaman ikinci tekil kişisiyle" çekimlenmiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

4. (I) Duvarları başkalarınca örülmüş bir sığınaktı burası. (II) Farklı sesler farklı sığınmalar küçük umutlar demekti. (III) Gelenekleri hayata geçiriş biçiminin özetiydi sanki. (IV) Anlamaya çalıştığım insanlara uzak değildi. (V) Kendi oyunlarımızın bize verdikleriyle yaşadık uzun zaman burada.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinin yüklemi ek-eylemle çekimlenmemiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

Sen benim aydınlığımsın altın (I)çağımsın
Bir daha kopmayacak gönül (II)bağımsın
Ben ki yaşama sevinciyle (III)dopdoluyum
Sen ki (IV)türküler söyleyen ikiz (V)dudağımsın.
5. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi "ek-eylem" almamıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

6. Aşağıdaki dizelerden hangisi ek-eylemleri ortak bir sıralı bağımlı cümledir?
A) Gün sakindi gece yıldızlı yaşamak güzel
B) Başına bir hal gelirse dağlara gel dağlara
C) Kalırsa düşmana kalsın dosta muhtaç olma tek.
D) Ve baharlarla Beydağ eteklerinde fışkırır sular.
E) Konup göçer bir gözleri sürmeli güzel.

7. İçine sakladı zaman o donuk hayat (I)erimiş şimdiki zaman hayata (II)karışmış; sözcükler de (III)donmuş (IV)katılaşmış hiçbir şey sanki (V)yokmuş.
Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi ek-eylemin rivayetiyle çekimlenmiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem ek-eylemin geniş zaman birinci tekil kişisiyle çekimlenmiştir?
A) Kelebek mi karga mı düşürüyor tüylerini
B) Gelincik tarlaları titriyor kalbimin köşelerinde
C) Ama ben binlerce ışık yılı onlardan uzaktayım
D) Annem gözyaşlarını siliyordur beyaz kefene
E) Çökmüyorum soluk kaderin kirli avuçlarına 

(I)Mutluydun aydan (II)hoşlanıyordun
Seni bir bütün olarak (III)kucaklıyordu
Vadilerin yeşili seni (IV)karşılıyor
Ormanlardaki alanların (V)gözdesiydin
9. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi ek-eylemle çekimlenmemiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

Deli gönlüm her teselliden (I)yoksun
Sen ki (II)özlemime atılan (III)oksun
(IV)Güzelliğin taşıyor (V)aynalardan
Bunca zaman içinde niçin yoksun?
10. Yukarıdaki dörtlükte numaralanmış sözcüklerden hangisi ek-eylem de iyelik eki de almamıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek-eylemin rivayetiyle çekimlenmiştir?
A) Temellerini görmediğimiz evlerde zaman kavramı bir masalmış.
B) Oysa bu güzel köyde çocukken geçmiş yoktu benim için.
C) Bal arıları sarı kuyruklarıyla yaban arılarından daha asildiler.
D) Dünya deniz ve yosun koku ve çamurdu o zamanlarda.
E) Yolda gördüğü şey yeni çıkarılmış bir yılan derişiydi.

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiil almış ad soylu bir sözcüktür?
A) Bu umutları başkalarının yüzlerinde de gördüm.
B) Bana o günler hakkında anlattıkları yeni değildi.
C) Bambaşka bir adım atabileceğini düşünüyorduk.
D) Anladığım kadarıyla bu onun ilk büyük kavgası olmuştu.
E) Yepyeni bir umuda adım atan bu genci karşılıyorduk.

Oysa yangın gibidir içinizden (I)yakar sizi
Zaman gibi (II)yoksuldur ama (III)yıkar (IV)geçer
Yokken (V)çağırır sizi duyamazsınız bir şey
13. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi ek-eylemin geniş zamanıyla çekimlenmiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem ek-eylemin farklı bir zamanıyla çekimlenmiştir?
A) Karadır bütün görünümler şimdi
B) Bir sudur sessizliğini kuşanmış zaman
C) Buruşmuş bir meyve kuruşudur sonbahar
D) Son ışık da ağaçların üstündeydi bugün
E) Deniz küçük bir özlem kırıntısıdır artık

Ama onlar benim (I)hayatım benim (II)sevinçlerim.
Benim (III)aşklarım benim (IV)kederlerim
Bütün bunları küçük yaşta öğrenmiş bir (V)çocuğum
15. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi ek-eylemle çekimlenmiştir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

16. Nitelik bildiren sözcükler ek – eylem aldıklarında yüklem görevinde kullanılabilir.
Aşağıdaki dizelerin hangisinde nitelik bildiren bir sözcük yüklem görevinde kullanılmıştır?
A) Sınırsız bir aşkı taşımak da güzeldir gönül.
B) Mevlâna burcundan gidilir Yunus Emre’ye
C) Istırabın da hüznün de tümü gelir insana
D) Sevincin dünyanın tek yasası budur
E) İnanın yalnızlığımda kendimi buldum bugün 

(I)Karanlıktı gece sessizliğin içinde süzülen
Bir (II)yıldızdı gök (III)ışıdı bakakaldım (IV)unuttum.
Unutuldum. Zaman harabeye (V)çevirdi ruhumu.
17. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi "ek-eylemin hikâyesiyle çekimlenmiştir?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) III. ve IV. D) IV. ve V. E) II. ve IV.

18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem ek-eylemin geniş zamanıyla çekimlenmemiştir?
A) Gök binlerce mavi şapkadır.
B) Tabut kalın ciltli bir kitaptır.
C) Yeminler bana çeşmeleri hatırlatır.
D) Annem çiçek işlemeli bir lâmbadır.
E) Senin de çocukluğun bir ceviz tabuttur.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek-eylemin rivayetiyle çekimlenmiştir?
A) Duyulan ses sırayla kalkan kepenklerin gürültüsüymüş.
B) İstanbul bir göz bin kulak halinde ayaktaydı.
C) Hepsinde denizde geçen günlerin izleri vardı.
D) Bu üç kız Beyoğlu'nda büyük bir mağazada tezgâhtardı.
E) Bu saatte yeryüzü çalışan insanların elindedir.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek-eylemin rivayetiyle çekimlenmiştir?
A) Bu onun için hep merak konusu olmuş.
B) Bende insanları yönetme yeteneği varmış.
C) Oradan geçen bir otomobile atlamış.
D) Bu filozof devlet adamı olmaya kalkışmamış.
E) Cevat Şakir'in eserleri bir türlü anlaşılamamış.

21. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek-eylemin geniş zamanı birinci tekil kişisiyle çekimlenmiştir?
A) Bundan sonra tamamen özgürüm.
B) Şu satırları yazıp defterimi bavula atacağım.
C) Eve girince Mürşide teyzem karşıladı beni.
D) Bugün okulu bitirmenin mutluluğunu yaşıyorum.
E) Bu konuyu bir daha açmak istemiyorum.

22. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem ek – eylemin geniş zamanıyla çekimlenmiştir?
A) Bakışları ağırlayan seslerimmiş.
B) Bir gülün açılması devrimdir.
C) İlkel bir dildi benim adım.
D) Yaşlı yanık korkunç bir denizdi Akdeniz.
E) Kim bilir nerelerden savrulmuşlardı.

23. Ek-eylem eylem soylu sözcüklere eklendiğinde eylemleri birleşik zamanlı yapar. Aşağıdaki dizelerin hangisi bu kurala örnek bir kullanım değildir?
A) Eski bir saat tıkır tıkır işliyordu evde
B) Belleğinde yaşadıklarından hiçbiri kalmamıştı.
C) Tanıyamıyordu artık eski arkadaşlarını bile
D) Yıldızlar için de böyleydi güneşler için de
E) Bir gün de oymalı tavandaki süsleri görecekti.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek-eylem geniş zaman ikinci tekil kişiyle çekimlenmiştir?
A) Akşam ıssız bir ağaç biçimindedir.
B) Sırrı dökülmüş aynalarda görünür.
C) Sen benim en alımlı gözlerimsin.
D) Benim özel bir tarihim olmadı.
E) Fesleğenler cam dışlarında büyürdü.

CEVAP ANAHTARI
1-A 2-E 3-C 4-E 5-D 6-A 7-E 8-C 9-D 10-E 11-A 12-B 13-B 14-D 15-E 16-A 17-A 18-C 19-A 20-B 21-A 22-B 23-D 24-C

Я isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 17-03-2014, 02:21   #2 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

Çok iyi ya iyiki bu siteler var

 




Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Ek Fiiller ile ilgili test soruları ve cevapları

Ek Fiiller ile ilgili test soruları ve cevapları konusu, LakLak Bölümü / Soru Cevap forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
7. sınıf din kültürü ile ilgili test soruları elif İlköğretim 5 26-03-2014 08:41
23 Nisanla ilgili örnek test soruları ebush Eğitim ve Öğretim 0 29-03-2013 04:52
Yaş Problemi Test Soruları ve Cevapları Я Matematik 0 21-02-2012 08:40
7. sınıf ile ilgili test soruları elif İlköğretim 0 10-06-2011 03:04
9. sınıf ile ilgili test soruları elif İlköğretim 0 10-06-2011 03:02

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:43 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats