bakimliyiz
Konu etiketleri: ek fiil ile ilgili örnekler, ek fiil ile ilgili cümleler, fiiller ile ilgili klasik sorular, ek fiil test, ek fiillerle ilgili cümleler, ek fiil soruları, 30 tane ek fiil ile testler, fiillerle ilgili klasik sorular, isim fiil ile ilgili soruları ve cevapları, ek fiil ile ilgili sorular, ek fiil test soruları, 30 tana ek fiil ile sorular, isim fiile ilgili soru, ek fiil test sorulari ve cevaplari, fiil ile ilgili klasik,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > Bakimliyiz.com Özel > LakLak Bölümü > Soru Cevap

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 08-04-2013, 03:27   #1 (permalink)
Я
 
Я - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Ek Fiiller ile ilgili örnek sorular

Ek Fiiller ile ilgili örnek sorular ve cevaplar

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ekeylemin geniş zaman çekimi vardır?

A) Yeteri kadar bilgi birikimi olmayan ya*zarlar okuyucuyu yanlış yönlendiriyor*du.

B) Mükemmel bir eserin kendi kurallarını oluşturması gerekir.

C) Şiirde şekil ve içerik bütünlüğü her yö*nüyle sağlanmalıdır.

D) Eski Türk edebiyatında şairler şiirlerini "Divan" adlı kitaplarda toplardı.

E) Boş vakitlerinde kütüphaneye gidip araştırma yapıyormuş.


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil kullanılmamıştır?

A) Müdür Bey sizinle de görüşmek istiyor.

B) Boşuna nefesini tüketme sana inanmı*yorum.

C) Yalan söyleme hastalığı yüzünden bu hale geldi.

D) Bu parçada görme ve işitme duyularıyla ilgili ayrıntılar yer almış.

E) Çocuklara kızmasına en çok ben şaşır*mıştım.


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem bileşik zamanlı bir fiil değildir?

A) Uzun zaman önce böyle bir olay duy*muştum.

B) Bizim oralara bahar gelmiştir.

C) Araba boyandıktan sonra yepyeni görü*nüyordu.

D) Küçük bir şirkette işe başlayacakmış.

E) Balkondaki çiçeklerin birkaçı kurumuş*tu.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem sıfat-fiil hem de bağ-fiil kullanılmıştır?

A) Olayı çözmek için sabahlara kadar çalı*şıyordu.

B) Dinlenmek eğlenmek için de zaman ayırmalısın.

C) Buradan taşınalı beş yıl olacak demişti.

D) Görülen o ki biraz sabredip sussaydın kazançlı çıkacaktın.

E) Dönülmez bir hata yapan insanlara özgü bir hava içindeydi.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik zamanlı bir fiil kullanılmamıştır?

A) Dün olanları size er geç anlatacaktır.

B) Gerçeği anlatırsa onunla konuşmazsın sanıyor.

C) Uyuyamıyordu kalkıp bir bardak su içti.

D) En yakın arkadaşıyla bile sık sık tartışır*dı.

E) Hesabını bilmiyor çok fazla para harcı*yordu.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil özne görevindedir?

A) Konuşma metnini bitirip size getirdim demişti bana.

B) Bu çalışmanın yeterli olduğunu düşün*müyorum.

C) Öğrenme yaşam boyu devam eden ve kendini yenileyen bir süreçtir.

D) Yazma yazdıklarının bir işe yaradığını da hatırlamıyorum zaten.

E) Kazanmak istediğini söylüyor; ama bu*nu başarabilecek gibi görünmüyordu.


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ekeylem ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Geçen yıl bizimle burada çalışıyordu.

B) Kardeşi bu sınavı da kazanmıştı.

C) Balıkların birkaçını pişirmişlerdi.

D) Söyledikleriyle yaptıkları arasında uçu*rum vardı.

E) Ben bile böyle bir konuşmaya cesaret edemezdim.


8. Ne doğan güne hükmüm geçer.

I II

Ne halden anlayan bulunur.

III

Ah aklımdan ölümüm geçer.

IV V

Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangileri fiilimsidir?

A) I. ve II. C) I. ve III. C) II. ve III.

D) III. ve IV. E) III. ve V.


9. Ataç'ın eleştiri kuram ve yöntemi yetersizdi eksiklerle ve aykırılıklarla doluydu; yanılma*ya sapmaya elverişliydi. Ataç'ın kişiliği ba*şarı perdesiyle bunu az çok örtüyordu; ama ona özenen henüz olgunlaşmamış kalemler için durum hiç de iç açıcı değildi.

Bu parçada ekeylem almış kaç sözcük vardır?

A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) Yaşamda insana faydası olmayan hiçbir şey değerli değildir.

B) Çalışkanlığıyla ince düşüncesiyle dört dörtlük bir insandı Mustafa Bey.

C) Umut etmeden yaşayan insanların derin acılarını paylaşıyorduk burada.

D) Söyleyecek sözü kalmayınca susmuşodayı terk etmişti.

E) Sabah olunca etrafına baktı kayalıklardan başka bir şey göremedi.


11. Evimiz kutu gibi küçücük bir evdi

Sarmaşıklarla balkonu örtük bir evdi

Güneşin batmasına yakın saatlerde

Yıkanırdı gölgesi bir kuytu derede

Bu dizelerde ekeylem almış kaç sözcük vardır?

A)1 B)2 C)3 D) 4 E) 5

12. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilim*si yoktur?

A) Veren el alan elden üstündür.

B) Gülme komşuna gelir başına.

C) Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez.

D) Yuvarlanan taş yosun tutmaz.

E) Çıkmadık candan ümit kesilmez.


13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem bileşik zamanlı bileşik bir eylemdir?

A) Konu çalışırken de soru gözerken de dikkatsizdi.

B) En sıkıntılı günlerimizde bize yardım et*mişti.

C) Alışkanlıklarımızın kişiliğimizin parçası olduğunu söylerdi.

D) Surdan burdan duyduklarını herkese anlatıvermiş.

E) Anladığım kadarıyla arkadaşlarıyla arası açılmış.


14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil kullanılmıştır?

A) Yol boyunca sıralanan evlere hayran hayran bakıyorduk.

B) Oldukça yoksul bir köyden geçiyordu arabamız.

C) Delicesine bir fikrin peşinde koşan bu adama acımıyordum.

D) Eve döner dönmez çalışmaya başlıyor hiç dinlenmiyordu.

E) Küçük çakıyla elmadan bir parça kesti ağzına attı.


15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ekeylem ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Yarını bekleyemeyecek kadar sabırsızdı.

B) Mahallede olanlar yüzünden herkes huzursuzmuş.

C) Bu davanın tek tanığı ihtiyar balıkçıydı.

D) Geriye kalan tek şey en iyi yapıtı seç*mekti.

E) Kendisinin suçsuz olduğunu herkese kanıtlamalıydı.


16. Hayal yollarında emeller sönmez

Oralarda bin nur yağar her gece

O yollara sapan bir daha dönmez

Yürüdükçe uzar uzar günlerce

Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi kullanıl*mıştır?

A)1 B)2 C)3 D) 4 E) 5


17. Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem almış bir sözcük yoktur?

A) Hiçbir şeyin anlamı kalmadı senden başka

B) Yoktu yaşamaktan başka gayemiz

C) Günleri kovalardı hülyalarımız bu bahçe*de

D) Bizi sırtımızdan vuran ölüm müydü yok*sa

E) Yalnızlık başucumda akbabaydı gö*remedim


18. Gerçek sanat adamı gerçekte ne görüyorsa onun tıpkısını yapmaya çalışan değildir; ger*çeği bize hissettiren ya da bizi yönlendiren kişidir.

Bu cümlede kaç fiilimsi vardır?

A)1 B)2 C)3 D) 4 E) 5


19. "-dir" ekeylemi aşağıdaki cümlelerin han*gisine "kesinlik" anlamı katmıştır?

A) Dünden beri kayıp belki dönmüştür.

B) Akşamki konuşmalardan sonra bize küsmüştür.

C) Tartışmaya gerek yok olay anlaşılmıştır.

D) Rahatsız etmeyelim bu saatte uyumuş*tur.

E) Çocuğu içeri çağır dışarıda üşümüştür.


20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat-fiil vardır?

A) Gördüğü rüyayı hayra yoranlardan de*ğildi aslında.

B) Kalıplaşmış bakış açısından kurtulman gerekiyor.

C) Benzer hataları bu deneme sınavında da yapmışsın.

D) Yapılacak bir şey yok hepimiz bekle*mek zorundayız.

E) Vatanından koparılmış çiçek gibi solu*yordu.

21. Kardır yağan üstümüze geceden

I II III

Yağmurlu karanlık bir düşünceden

IV V

Bu dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi fiilimsi olarak kullanılmıştır?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.


22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla fiilimsi kullanılmıştır?

A) Evdekilerle iyi geçinmek zorunda oldu*ğunu biliyorsun.

B) Bu kitabı okuyup özetini çıkarmalıyım demişti arkadaşım.

C) İnsanları bir çırpıda yargılamak hiç de doğru değil.

D) Öykünün sonunda olaylar çok ilginç rastlantılarla bağlanmıştı.

E) Sağlığının kıymetini bilmeyenlere çok kı*zıyordu.


23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ekeylem almamıştır?

A) Güzel sanatlara altı yaşından beri ilgi duyuyormuş.

B) Renkli kağıtları küçücük kesip kartonda*ki şekillere yapıştırıyordu.

C) Her gün aynı saatte işlerini bitirip iş ye*rinden çıkardı.

D) Renkli hamurdan koca bir parça daha kopardı.

E) Bu sorunun cevabını küçük kız vermişti.


24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ekfiil ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Nasıl mutlu olduğunu bir görmeliydin.

B) Bir şeyler söylemek bir sırrı paylaşmak ister gibiydi.

C) Kararlıydı; bu gelmek istediği son nok*taydı.

D) Hava yağışlıysa dışarı çıkmanın anlamı yok.

E) Ailesinden ilk kez ayrıldığı için şaşkındı.


25. Yaşamın güzelliklerini fark etmek isteyenler başlarını gökyüzüne kaldırıp masmavi göğe baksın; böylesine sonsuz bir mavilik altında mutsuz olmak imkansız değil mi?

Bu cümlede kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6


26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilimsi değildir?

A) Metni okumak için kürsüye yaklaştı.

B) Arkadaşlarıyla görüşmek üzere Anka*ra'ya gitti.

C) Çalışmak zor değil yeter ki kararlı ol.

D) Gelirken ekmek de al dedi annem.

E) Olanları unutmak bizimle gelmek isti*yordu.


27. Sıfat-fiiller tamlayan göreviyle kullanılabilir.

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya bir örnek vardır?

A) Şirketin taşınmazları bu raporda belirtil*memişti.

B) Gittiği yerlerin fotoğraflarını çekmeye bayılıyordu.

C) Sen anlattıklarımdan bir şey anlama*mışsın.

D) Burada kalanlar sadece kadınlar ve ço*cuklardı.

E) Bu odada konuşulanlar aramızda kal*malı dedi.


28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla sıfat-fiil kullanılmıştır?

A) Kendini bulunmaz biri gibi gören insan*ları gördükçe çok gülüyorum.

B) Çevreyi keşfetmek için birkaçımız grup*tan ayrılmıştık.

C) Öğretmenimiz bu yıl okunacak kitapların listesini vermişti.

D) Hiç olmamış şeyleri süsleyip püsleyip anlatıyordu arkadaşlarına.

E) Kazada yaralanan genç vatandaşların yardımıyla hastaneye kaldırılmıştı.


Cevap Anahtarı: 1)C 2)B 3)B 4)D 5)A 6)C 7)D 8)C 9)D 10)B 11)C 12)B 13)B 14)D 15)E 16)B 17)A 18)D 19)C 20)A 21)B 22)A 23)D 24)A 25)C 26)D 27)D 27)B 28)A

Я isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Ek Fiiller ile ilgili örnek sorular

Ek Fiiller ile ilgili örnek sorular konusu, LakLak Bölümü / Soru Cevap forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ek Fiiller ile ilgili test soruları ve cevapları Я Soru Cevap 1 17-03-2014 02:21
ek fiil ile ilgili cümleler ve örnek sorular Kayıtsız Üye Soru Cevap 2 08-04-2013 03:15
Basamak kavramı çözümlü örnek sorular ebush Eğitim ve Öğretim 0 30-03-2013 10:34
Dört İşlemle İlgili Örnek Sorular ve Çözümlü elif Soru Cevap 0 21-02-2013 01:15
Üçgende Kenar Çözümlü Örnek Sorular elif Soru Cevap 0 09-02-2013 03:16

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:40 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats