bakimliyiz
Konu etiketleri: noktalama işaretleri ile ilgili klasik sorular, ünlem işareti ile ilgili sorular, ünlem işareti ile ilgili örnekler, 50 tane noktala işarretleri sorussu, 50 tane noktalama işaretleri cevaaplarrıylaa, noktalama işaretleri ile ilgili 50 soru klasik, ünlem işareti ile ilgili cümleler, ünlemle ilgili cümleler, ünlem işaretleri ile ilgili 10 tane soru, ünlem işareti ile cümleler, noktalama işaretleri 50 tane soru, ünlem ile ilgili sorular, soru işareti ile ilgili 50 örnek, soru işareti ile ilgili 50 örnekler, 50 tane noktalama isaretleri ile ilgili soru,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > Bakimliyiz.com Özel > LakLak Bölümü > Soru Cevap

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 15-04-2013, 04:36   #1 (permalink)
Я
 
Я - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart noktalama işaretleri ile ilgili sorular

Noktalama işaretleri ile ilgili sorular

1- ‘’Arabanın muşamba örtülerinde( )yağmurun çıkardığı sesleri dinleyerek bir hayli gittik( )sonra birdenbire sarsıntı oldu( )hayvanlar( )bir şeyden ürkmüş gibi( )bir iki adım gerileyerek durdular( )

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?
a) ( ) ( . ) ( ; ) ( ; ) ( ) ( : ) ( . )
b) ( ) ( . ) ( ) ( ; ) ( ) ( ) ( . )
c) ( ; ) ( . ) ( : ) ( : ) ( ) ( ) ( . )
d) ( ; ) ( . ) ( ; ) ( : ) ( ) ( ) ( . )

2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde iki nokta (:) işaretinin kullanımıyla ilgili yanlış bir bilgi vardır?

a) Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.
b) Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur.
c) Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için konur.
d) Sesbiliminde uzun ünlüyü göstermek için kullanılır.

3- Aşağıdakilerin hangisinde ‘’kısa çizgi’’(-)kullanılmaz?

a) Bir olayın bitiş ve başlangıç tarihleri arasında
b) Cümle içinde arasözlerin başında ve sonunda
c) Dilbilgisi incelemelerinde eklerin başında
e) Cümle içinde eş görevli sözcüklerin arasında

4. ‘’Anıları yazmanın belli bir çağı var mıdır( )Genellikle yaşlılık dönemi gösterilir bu çağ için( )Çünkü yaşlılığın bir belirtisi de kişinin gözlerini geleceğe değil geçmişe çevirmiş olmasıdır.’’Gençler umutlarla yaşlılar anılarla yaşar.’’sözü de bu görüşü destekler( )

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ? ) ( . ) ( : ) ( . )
b) ( ! ) ( . ) ( ; ) (...)
c) ( ? ) (...) ( ! ) ( . )
d) ( ? ) ( . ) ( ; ) (...)

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı yoktur?

a) Öğretmen sana:yarın da gelecek misin diye niçin sordu?
b) Öğretmen sana:’’yarın da gelecek misin?’’diye niçin sordu.
c) Öğretmen sana:’’Yarın da gelecek misin?’’diye niçin sordu?
d) Öğretmen sana:’’Yarın da gelecek misin ‘’diye niçin sordu?

6- Aşağıda belirtilen yerlerden hangisinde üç nokta (...)kullanılmaz?

a) Aktarma cümlelerin başında ve sonunda
b) Tamamlanmamış cümlelerin sonunda
c) Açıklama isteyen kelime ya da bölümlerin yerine
d) Alıntılarda alınmayan kelime ve bölümlerin yerine



7- ‘‘Günümüzde yaygın bir yanlış var ( ) Bilimin kesin olduğu inancı ( ) çağdaş yaşayışın ( ) çağdaş uygarlığın değişmez temeli olan bilimsel kesinlik.’’

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( . ) ( ; ) ( )
b) ( : ) ( ; ) ( )
c) ( ; ) ( ) ( )
d) ( : ) ( ) ( )

8- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ünlem ( !) işaretinin kullanımıyla ilgili yanlış bir bilgi vardır?


a) Sevinç kıvanç acı korku şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur.
b) Seslenme hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur.
c) Bir söze alay kinaye veya küçümseme anlamı kazandırmak için ayraç içinde ünlem kullanılır.
d) Bilinmeyen yer tarih v.b durumlar için kullanılır.


9- ‘’Edirne’den gelen bir yük treni ( ) yerleri sarsarak ( ) hızla gelip geçiyor ( ) Baş döndürücü bir geçiş ( ) iki evin arasındaki dar aralıktan vagonları geçtiği görülüyor. Geçti geçti( )sonra birdenbire bitti.Oh( )Nuri Efendirahatsız olmuştu.

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ) ( ; ) ( . ) ( ... ) ( ) ( ! )
b) ( ;) ( ) ( . ) ( ! ) ( ) ( ... )
c) ( ) ( ) ( . ) ( ! ) ( ) ( ! )
d) ( ) ( ) ( . ) ( . ) ( ) ( ! )

10- Kitabı kapadı. Sokağa çıktı. Bahar geliyordu. Güneşli fırtınalar renk renk çiçekler...ve başka insanlarla birlikte .

Bu parçada üç noktanın (...) kullanılış gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Cümlenin bittiğine dikkati çekme
b) Benzer örneklerin sürdürülebileceğini gösterme
c) Söylenmek istenmeyen sözcükler olduğunu belirtme
d) Sözün bir yerde kesildiğini anlatma

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraçla belirtilen yere noktalı virgül ( ; ) getirilmelidir?

a) At ölür meydan kalır ( ) yiğit ölür şan kalır.
b) Ahşap ( ) iki katlı eski bir evde oturuyordu.
c) ‘’Yoo ( ) güvercinlerime dokunmayınız.’’ dedi
d) Parlak yüzlü beyaz saçlı ( ) otuz yaşlarında bir adamdı.

12- Sanatçının uzun süre yaşadığı bu ev ( )(1) çocukları tarafından müzeye dönüştürülmüş. Odalardan birinin duvarında yer alan fotoğraflarla sanki bir soyağacı oluşturmuş. Başka bir odada onunla bütünleşmiş eşyalar sergilenmiş ( : ) (2) küçük el radyosu fotoğraf makinesi daktilosu gözlüğü ( ... ) (3)
Hastalandığında ve ölümünden sonra gelen mektuplar ve telgraflarla ( ) (4) kitapları da camekânlı dolaplarda saklıyor.


Yukarıdaki parçada numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi gereksizdir?

a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

13- Aşağıda belirtilen yerlerden hangisine noktalı virgül (;) kullanılmaz?

a) Cümle içinde virgüllülerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.
b) Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için kullanılır.
c) Kendilerinden evvelki cümle ile ilgi kuran ancak yalnız fakat vb. cümle başı bağlaçlarından önce konur.
d) Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.

14- ‘’Yazar bir yazısında şöyle der ( ) ( ) Sanatçının konusu insandır( ) Bir insanın yaşamı o insanın düşlerinin de kaynağıdır.( ) Bu söze katılıyorum.’’

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ; ) ( ‘ ) ( ) (‘ )
b) (; ) ( ‘ ) (; ) (‘ )
c) (: ) ( ‘ ) ( . ) (‘ )
d) ( : ) ( - ) (. ) (; )


15- ‘’ O tüm insanları severdi. Onun için zenginin yoksulun; yaşlının gencin dostlukta hiçbir farkı yoktur.’’

Bu cümlede noktalı virgülün( ; ) kullanılma gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak
b) Birbiriyle ilgili söz öbekleri arasındaki nitelik farklarını belirlemek
c) Birbirine anlamca bağlı yargılar arasında ilgi kurmak
d) Öznenin diğer öğelerle karışmasına engel olmak


16- ‘’ Edebiyatımız karamsar mı değil mi ( ) Tartışılması gereken bir konu ( ) Yalnız önce şunu belirtmeliyim ( ) Karamsar konusunda sorun ( ) yazarın gerçeğe bakışıdır.’’

Ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırayla getirilmelidir?

a) ( ? ) ( .) () (:)
b) ( . ) ( :) ( ) ( :)
c) ( ? ) ( .) ( ) (. )
d) ( : ) ( .) ( ) (. )


17- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki nokta ( : ) yerinde kullanılmamıştır?

a) Onun tek bir dostu vardı: Ahmet
b) Anladım ki: Burada istenmiyorum
c) Öğretmen bize:’’Size verdiğim ödevleri yarın istiyorum.’’dedi
d) Sonunda şunu hissettim: Ben yalnız daha mutluyum.



18- “Romanda düşsel yaşantı biyografide ( hayat hikâyesinde ) ise gerçek söz konusudur.”

Bu cümlede parantezin kullanımına benzer bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde yoktur?

a) Bir şiirin iletisinin (mesajının ) ne olduğu belirgin olmamalıdır.
b) Yazar baştan sona yazım ( imla ) kurallarına ters düşen dil kusurları işliyor.
c) Her ulusun kendine has gülmece ( mizah ) anlayışı vardır.
d) Bu eser Shakespeare ( Şekspir ) tarafından yazılmış olmalı.


19- “Sanatçı bir mektubunda:’Şiirin bir tek dizesi bile koskoca bir yazının anlatmak istediğini bir çırpıda anlatıverir.’ diyor.”

Bu parçanın noktalama bakımından doğru olması için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?


a) İki nokta (:) yerine noktalı virgül (;) getirilmelidir.
b) Cümledeki tekli tırnak ( ‘ ) kaldırılmalıdır.
c) Tekli tırnak kapatılmadan önce nokta (.) getirilmelidir.
d) Cümledeki virgülün () yerine noktalı virgül (;) getirilmelidir.


20- Bir bilginin şüpheyle karşılandığı veya kesin olmadığı durumlarda yay ayraç içinde kullanılan noktalama işareti hangisidir?

a) Soru işareti
b) Ünlem işareti
c) Üç nokta
d) Uzun çizgi



CEVAP ANAHTARI
1- b
2- c
3- d
4- a
5- c
6- a
7- b
8- d
9- c
10- b
11- a
12- d
13- d
14- c
15- b
16- a
17- b
18- d
19- c
20- a

Я isimli Üye şimdilik offline konumundadır  





Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


noktalama işaretleri ile ilgili sorular

noktalama işaretleri ile ilgili sorular konusu, LakLak Bölümü / Soru Cevap forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mantarlarla ilgili sorular elif Soru Cevap 0 13-02-2013 03:21
çemberle ilgili sorular Kayıtsız Üye Soru Cevap 1 23-02-2012 07:50
noktalama işaretleri idil su karaca Soru Cevap 1 01-02-2012 06:16
Gastroenterohepatoloji ile ilgili sorular elif Sağlık Soruları ve Cevapları 0 08-06-2011 12:29
Noktalama işaretleri... daywest İlişkiler, Duygular ve Hayatın İçinden 1 17-05-2009 11:44

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:59 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats