bakimliyiz
Konu etiketleri: fiillerle ilgili sorular, ek fiil test, ek fiil ile ilgili sorular, fiillerle ilgili test, ek fiil soruları, ek fiil ile ilgili test, ek fiillerle ilgili sorular, birleşik zamanlı fiiller ile ilgili test soruları, fiillerle ilgili test soruları, ek fiille ilgili sorular, birleşik zamanlı fiiller test soruları, fiiller test, ek fiillerle ilgili test, ek fiiller ile ilgili testler, ek fiil ile ilgili sorular ve cevapları,
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Eğitim ve Öğretim > Türkçe ve Edebiyat

Kadın Portalı Kayıt Ol Reklam Verin İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 08-04-2013, 03:38   #1 (permalink)
Я
 
Я - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Ek Fiiller ile ilgili örnek test soruları

Ek Fiiller ile ilgili örnek test soruları ve cevapları

1. “Ad ve ad soylu sözcüklere gelerek onları yüklemleştiren basit zamanlı fiillere gelerek bileşik zamanlı fiiller yapan eklere ek fiil denir.”

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek – eylem yoktur?

A) Kaptana bu lakabı bütün kasaba sanki söz birliği ederek takmıştı.

B) Onun neşesinde don tutmuş gönülleri şakır şakır eriten bir ateşin sıcaklığı vardı.

C) Bu kırmızı noktalar vahşi hayvanların gözleriydi.

D) Rüzgâr yelpazelendikçe her yaprak bir söz olacak bütün orman konuşacaktı.

E) İki ramazan davulunun bir tanesini kiralamışlar.



2. “Ek-eylemler çift zaman yapar ya da isimleri yüklemleştirir.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek-eylem farklı bir görevdedir?

A) Galiba annesi sevilen ve tanınan bir avukatmış.

B) Her insanın kendine göre karakter özellikleri vardır.

C) Senin ailene ve sevdiklerine daha çok zaman ayırman gerekliydi.

D) Burada istediğimiz kadar araç – gereç vardı.

E) Yazar sanıyorum yeni bir kitap hazırlıyormuş.



3. ”-den” durum eki ek – eylemle çekime girerek bir durumun nedenini belirtebilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklama örneklenmiştir?

A) Sonradan öğrendim meğer onunla aynı meslektenmişiz.

B) Ona sakın dokunmayın o da bizim gruptandır.

C) Sınavı kazanamaması ders çalışmamasındandır.

D) Galiba okulda onunla aynı dönemdenmişiz.

E) Bakışlarının güzelliği gözlerinin rengindedir.



4. Hayvanda bile sevgi başkadır

Yaşamak tutkusu bizde sevgiyedir aşkadır

İnsana sevgisiyle baha biçilir eğer biçilirse

Dünya neye yarar sevgiden geçilirse

Yukarıdaki dörtlükte kaç tane ek – eylem kulla*nılmıştır?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6



5. I. O şiir yazarken duygusal bir yoğunluk taşımaktaydı.

II. Yazar şiirlerini sadelikten ayrılmadan ortaya koyuyor.

III. “Şiir ölüyor.” yargısı hala tartışılan bir konu.

IV. Şiirlerini yazarken herhangi bir edebi kaygı taşımıyormuş.

V. Şair şiirlerimi yazarsam yaşam yaşam olur benim için diyor.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde ekeylem yoktur?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut bir ad ek – eylem alarak yüklem olmuştur?

A) Bu zor zamanda ne yapacağını düşündü uzun uzun.

B) Dün beni neden kıskandın sen?

C) Onun sınavı kazanması gerçekten çok zordu.

D) İnsanın genzini yakan bir kokuydu bu.

E) Onu en son gördüğümde çok umutsuzdu.



7. (I) İlhan annesini hep kıskanmıştı babasından. (II) Bunun nedeni bilinçaltı bir saplantıdan çok annenin babadan daha üstün duygulu ve iyi bir insan olduğu inancıydı. (III) O kaba saba adamın böylesine güzel bir kadına sahip olabilmesi haksızlıkmış gibi geliyordu ona. (IV) İlkokulu bitirdikten sonra gönderildiği kolejde annesini özlediği için geceleri gizli gizli ağlamıştı. (V) Çok zor geçmişti özellikle on bir yaşının kışı.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde ek – eylemin işlevi diğerlerinden farklıdır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-dır” eki eyleme kesinlik anlamı katmıştır?

A) Olanları babası ona anlatmıştır.

B) Sevgili gençler dersimiz burada sona ermiştir.

C) Şimdi şirkette kimse kalmamıştır.

D) Bu saatte arama işten çıkmıştır.

E) Bu kadar üzülme seni orada görmemiştir.



9. “Ekeylem isimlere ya da isim soylu sözcüklere gelerek onları yüklem yapar.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek – eylem bu göreviyle kullanılmıştır?

A) Yazar yapılarındaki kahramanlarını yaşadığı çevreden seçmiş.

B) Bu olay Türkiye’nin ekonomisini etkileyen ö-nemli bir göçtü.

C) Buraya gelenlere yolu tarif etmeliydiniz.

D) Eskiden karanlıktan çok korkardım artık cesur davranıyorum.

E) Yanına gitmedik herhalde bize küsmüştür.



10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek – eylem almıştır?

A) Gelemedi bugün yine annem.

B) Sizi yalnız bırakmamaktır benim görevim.

C) Ben alanında uzman bir doktorum.

D) En büyük hatamdı ona gitmem.

E) Bu senede sınıfta kalmış kardeşim.



11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem birleşik zamanlı eylemdir?

A) Bu işi asmaya gelmez babam sinirlenir.

B) Eğreti ata binen tez iner derler.

C) Bunu yapmak benim için ölümdür anlamalısın.

D) Köprüyü de uçurduk mu işimiz tamam diyordu.

E) O cins av köpeklerine çok değer verir.





12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir kişi zamiri ek – eylem alarak yüklem olmuştur?

A) Hepimiz şaşırdık aradığımız her şey oradaydı.

B) Bendim senin için gözyaşı döken her gece.

C) Onun hasta olduğunu bilen kimse yoktu.

D) Huzurluysa orada rahat bırakın onu.

E) Hiç mi merhamet duygusu kalmadı sende?



13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek - eylem vardır?

A) Zavallı genç ailesinden ayrı kalmanın acısıyla hasta düşmüş.

B) Avşarlar Oğuzların yirmi dört boyundan biridir.

C) Şimdiye kadar başına gelenlere olgunlukla sabretmiş; ama bundan sonrasını bilemem.

D) Ekip dün gece kaybolan küçük kızı bulmak için düştü yollara.

E) Hasta olduğum için hiçbir şey duymadım.



14. “Ek – fiilin geniş zaman üçüncü tekil kişi çekimi olan “-dır” eki söyleyişte düşer.” Aşağıdakilerin hangisinde bunu örnekleyen bir kullanım vardır?

A) Bak sakın kimse duymasın bu sözleri.

B) Sessizce sokul yanına kimse fark etmesin.

C) Şirketin içinde bulunduğu bu durum çok zor.

D) Kimse bana üslup dersi veremez.

E) Bir yerden ayrılmak için kovulman gerekiyorsa kovuldun!



15. “Fiilimsiler tek başlarına cümle oluşturamaz; ancak ek – fiille çekimlenerek temel cümlenin yüklemini oluşturabilir.”

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklama örneklenmektedir?

A) O tarihlerde Babil kenti heykeltıraşlıkta ileri düzeydeydi.

B) Hayattaki tek amacım onu mutlu etmekti.

C) Bugün okuldan beni babam alacakmış.

D) Bana bu armağan bir ömür yeter.

E) O bizlere fikir vermesi açısından önemini korumaya devam edecektir.



16. (I) ilk iki gün makine başında sabahladım. (II) Daha önceki birikimlerimi disipline ederek kullanılır duruma getirmeye çalıştım. (III) Binlerce satırlık yazılımların içinden cımbızla ve özenle detay ayıklamaları yaptım. (IV) Dışarıda hava iyice soğumuş kar başlamıştı. (V) Şöminemi yakıp formüllerin arasına uzandım.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde ek – eylem vardır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.





CEVAPLAR

1 E 5 B 9 B 13 B
2 E 6 E 10 C 14 C
3 C 7 B 11 D 15 B
4 D 8 B 12 B 16 D

Я isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 30-03-2014, 05:52   #2 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Face42

güzel olmuş elinize sağlık işime yaradı.

 
Alt 24-04-2014, 07:27   #3 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

helal size çok iyi saolun

 
Alt 24-04-2014, 07:28   #4 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart çok güzel

çok güzel olmuş tşk

 
Alt 19-05-2014, 01:30   #5 (permalink)
Misafir
Avatar Yok
 
Standart

tşkürler ama işime yaradı ama ödevde kullancaktım yazmakta zorluk çrktim

 




Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Ek Fiiller ile ilgili örnek test soruları

Ek Fiiller ile ilgili örnek test soruları konusu, Eğitim ve Öğretim / Türkçe ve Edebiyat forumunda tartışılıyor.



Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ek Fiiller ile ilgili test soruları ve cevapları Я Soru Cevap 1 17-03-2014 02:21
Ek Fiiller ile ilgili örnek sorular Я Soru Cevap 0 08-04-2013 03:27
23 Nisanla ilgili örnek test soruları ebush Eğitim ve Öğretim 0 29-03-2013 04:52
7. sınıf ile ilgili test soruları elif İlköğretim 0 10-06-2011 03:04
9. sınıf ile ilgili test soruları elif İlköğretim 0 10-06-2011 03:02

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:06 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats