bakimliyiz
Sponsor Reklamlar
Geri git   Bakimliyiz.Com > GENEL KÜLTÜR > Biyografiler > Türkiye'den Biyografiler

Kadın Portalı Kayıt Ol İletişim Forumları Okundu Kabul Et
Alt 09-07-2008, 03:51   #1 (permalink)
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Standart Cahide Sonku Biyografi-Cahide Sonku Kimdir?

Yemen'de 1916 yılında Bab-ı Sabah yani Sabah Kapısı denilen yerde bir asker ailesinin kızı olarak dünyaya geldi. Dedesi Yedinci Ordu Komutanı Çorapsız İbrahim Paşa babası ise dedesinin emrinde görev yapan bir subaydı. Aile erkek çocuğunu çok sevdiği için daha doğmadan Cahide'nin ablasına Necdet ismini koydu. Cahide doğunca da bu geleneği bozmayarak ona savaşan manasına gelen Mücahit adını verdi. Gerçekten de Cahide'nin bütün yaşamı savaşmakla geçti. Yemen'den İstanbul'a gelip babası evlerini terkedince Cahide ve annesi kendilerini bir anda yoksulluğun içinde buldu. Orta okul sıralarındayken annesinin hastalanması nedeniyle Sirkeci'de Basiret Han'a haftada dört lirayla işe başladı.
1932 yılının Eylül ayının son haftasında gazetede çıkan bir ilan Cahide'nin yaşamının değişmesine sebep oldu. Şehir Tiyatroları konservatuvar için öğrenci aramaktadır. Seçilecek olanlar hem okuyacak hem de çalışacaktır. Ve işte kader o andan itibaren ağlarını örmeye başladı. Muhsin Ertuğrul'un beğenmesi üzerine Cahide seçmelerde başarı göstererek 135 kuruş yevmiyeyle figüran olarak işe girdi. Bu paranın onun için bir servetten farkı yoktur.
Cahide 1932 yılında 'Yedi Köyün Zeynep'i piyesi ile figüran olarak sahneye çıktı. Cahide omuzunda testi taşıyan bir köy kızını canlandırdı. Oyunda hiç repliği olmamasına rağmen bütün oyuncuların cümlelerini ezberledi. 1933 yılında Muhsin Ertuğrul'un rejisörlüğünü yaptığı 'Söz Bir Allah Bir' adlı filmle beyaz perdeye geçti. 1935 yılında çevirdiği 'Bataklı Damın Kızı Aysel' filmiyle şöhretli bir yıldız oldu. 1949 yılında oynadığı 'Fedakar Ana' filmi sırasında yönetmen Seyfi Havaeri rahatsızlanınca filmi Cahide Sonku tamamladı. Ve ondan itibaren de hem oyuncu hem de yönetmen olarak filmlere imzasını atmaya başladı.
1936 yılında Talat Artemel'in başrolünü oynadığı 'Peer Gynt' oyununda Semiha Berksoy hastalanınca onun oynayacağı 'Solveig' rolü Muhsin Ertuğrul tarafından Cahide'ye verildi.
1937 yılında müziklerini Cemal Reşit Rey'in yaptığı 'Adalar' adlı revüyü oynamak üzere evden çıkacağı sırada hasta olan annesi son nefesini verdi. Perdenin açılmasına yarım saat kala Cahide annesinin ölüsüyle tiyatro arasında ne yapacağını şaşırdı. Ancak bir tiyatro perdesi asla kapanmamalıydı. Cahide tiyaroya gitti ve o gece içi kan ağlarken dans edip şarkı söyledi. Aynı yıl ünlü tiyatro sanatçısı Talat Artemel ile evlendi.
18 mart 1981 yılında 62 yaşında iken İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.

Filmografisi
Filmleri - Oyuncu (32 Film)
Yeşilçam Sokağı 1977
Mıstık 1971
Bizansı Titreten Adam 1967
Kovboy Ali 1966
El Kızı 1966
At Avrat Silah 1966
Çalıkuşu 1966
Sevda Çiçeğim 1966
Sokak Kızı 1966
Beyaz Atlı Adam 1965
Korkusuzlar 1965
Sevgim Ve Gururum 1965
Yahya Peygamber 1965
Düşman Kardeşler 1965
Ayşecik Yavru Melek 1962
Büyük Sır 1956
İlk Ve Son 1955
Beklenen Şarkı 1953
Günahını Ödeyen Adam 1952
Vatan ve Namık Kemal 1951
Fedakar Ana 1949
Yuvamı Yıkamazsın 1947
Kızılırmak-Karakoyun 1946
Senede Bir Gün 1946
Yayla KartalıNermin 1945
Kıskanç 1942
Akasya Palas 1940
Şehvet Kurbanı 1940
Bir Kavuk Devrildi 1939
Bataklı Damın Kızı 1935
Bataklı Damın Kızı 1934
Söz Bir Allah Bir 1933
Filmleri - Yönetmen (3 Film)
Büyük Sır 1956
Beklenen Şarkı 1953
Vatan ve Namık Kemal 1951
Filmleri - Yapımcı (10 Film)
Büyük Sır 1956
Kara Çalı 1956
İlk Ve Son 1955
Bozkurt Obası 1954
Beklenen Şarkı 1953
Günahını Ödeyen Adam 1952
Fahisenin Kızı 1952
Güldağlı Cemile 1951
Vatan ve Namık Kemal 1951
Fedakar Ana 1949
Filmleri - Senaryo (1 Film)
Vatan ve Namık Kemal 1951


elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır  




Etiketler
cahide sonku biyografi, cahide sonku, cahide sonku kimdir

Hızlı Cevap

Doğrulama Sorusu
Mesajınız:
Yazı şeklini sil
Kalın
Eğik yazı
Altı çizik

Grafik ekle
Alıntı yap [QUOTE]
 
Alanı Küçült
Alanı Büyült

Seçenekler
Stil


Cahide Sonku Biyografi-Cahide Sonku Kimdir?

Cahide Sonku Biyografi-Cahide Sonku Kimdir? konusu, Biyografiler / Türkiye'den Biyografiler forumunda tartışılıyor.


Konu etiketleri: cahide sonku biyografi,

Benzer Konular

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Zet Biyografi-Zet Kimdir? elif Türkiye'den Biyografiler 0 07-07-2008 01:53
MT Biyografi-MT Kimdir? elif Türkiye'den Biyografiler 0 04-07-2008 01:30

Üye olmadan soru sorabilirsiniz!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Saat şuan 11:08 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Web Stats